You are here: Home » Baby & Kids » Thuisonderwijs: 8 tips

Thuisonderwijs: 8 tips

door Marieke
Thuisonderwijs | Homescholing

De kerstvakantie is weer voorbij. Helaas mogen de kinderen niet naar school en worden de lessen weer online aangeboden. Voor veel ouders, maar ook voor de kinderen en voor de leerkrachten, is het een uitdaging. Want om naast je eigen werk ook je kinderen les te geven, dat kan nog best tegenvallen. In dit artikel delen we 8 tips voor thuisonderwijs, zodat het hopelijk allemaal iets gestroomlijnder, gezelliger en relaxter gaat.

1 | Neem de tijd voor voorbereiding

Als het goed is heb je van de leerkracht van je kind een compleet werkpakket voor thuisonderwijs ontvangen. En dat kan best een heel pakket zijn, soms zoveel dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Neem de tijd om het samen met je kind helemaal uit te zoeken. Voor welk vak is dit boek? En dit schrift? En leg vervolgens alles wat bij elkaar hoort bij elkaar op één stapeltje.

Van de leerkracht heb je waarschijnlijk ook een werkrooster gekregen. Pak bijvoorbeeld de avond van tevoren het werkrooster erbij en zoek de bijbehorende boeken en schriften op. Leg alles voor die dag netjes op een stapel zodat jullie de volgende dag meteen aan de slag kunnen. Kijk ook even ín de boeken om te zien wat je kind precies moet doen, zodat jij in elk geval begrijpt wat je kind moet doen en daarmee zo min mogelijk tijd verloren gaat aan uitzoekwerk. Dat is voor je kind niet fijn, maar ook voor jezelf niet.

2 | Houd het haalbaar

Probeer de druk niet te hoog op te voeren en het ontspannen te houden. Thuisonderwijs gaat het beste als het ook leuk en ontspannen is. Doe tussen 2 vakken door even wat leuks. Neem wat lekkers tijdens de pauze. Op speel tussendoor even een spelletje op de laptop of tablet. Of ga even lekker bewegen. Dan kun je daarna weer vol energie aan de slag.

3 | Een vast ritme

Kinderen zijn gebaat bij een vast ritme. Ook jij. Het schiet immers niet op wanneer je kind de hele dag door aan je vraagt wanneer het drinken krijgt bijvoorbeeld. Als je een vast ritme en een planning hebt, dan voorkom je deze vragen. Wissel het schoolwerk af met een pauzemoment, met buitenspelen en met momenten van ontspanning.

Een planning is fijn, maar let erop dat een planning ook een richtlijn is. Als jij ziet dat de aandacht weg is, flink zit te wiebelen, dan is het veel beter om even tussendoor een ontspanningsoefening te doen.

4 | Mama/papa of juf/meester

Je bent mama of papa en ineens krijg je een andere rol; die van leerkracht. Kinderen zullen het lastig vinden om jouw als leerkracht te zien. Hun echte juf of meester is immers dé leerkracht. Ze zullen vaak zeggen: Maar de juf doet het altijd zus en de meester doet het altijd zo. Of op school gaan we nu altijd … Probeer hier duidelijke afspraken over te maken met je kind. Nu ben jij de juf of meester en thuis is de school. De regels, gebruiken en gewoontes zullen nu iets ander zijn anders. Probeer hier samen een weg in te vinden.

En… dit zal in de meeste gevallen zo zijn, jij hebt er niet voor geleerd om les te geven. Je zult het thuisonderwijs veelal moeten combineren met je eigen drukke baan en de zorg voor je gezin. Een hele opgave. Als het een dag niet (helemaal) lukt, dan lukt het niet. Niet erg. In de eerste plaats ben en blijf je papa en mama en doe dan samen een dagje wat meer ontspannende activiteiten.

Lees ook: Jezelf motiveren wanneer je vanuit huis werkt: 4 tips

5 | Meer schermtijd

Op internet zijn ontzettend veel programma’s te vinden waar kinderen extra kunnen oefenen met rekenen, spelling of met andere vakken. Een van de programma’s waar je een abonnement op kunt nemen is Squla. Squla biedt oefeningen op alle vakgebieden voor kinderen van 3 tot ongeveer 13 jaar aan. Het is een aanschaf, maar dan ben je wel klaar, alle vakken kunnen op elke gewenste groepsniveau geoefend worden. Maar er zijn ook andere gratis programma’s, waarschijnlijk geeft de leerkracht er wel een aantal door. Of vraag het anders aan de leerkracht welke programma’s er op school worden gebruikt.

En het is ook niet zo heel erg als je kinderen eens wat vaker achter de tv een filmpje zitten te kijken.

6 | Afwisselen met beweging

Het is belangrijk voor kinderen om gedurende de dag met grote regelmaat te bewegen. Stimuleer beweging. Laat ze tussendoor steeds even lekker een kwartiertje buiten spelen en als het regent kun je in huis sportoefeningen doen.

7 | Praat erover met anderen

Een ding weet je zeker. Je bent niet de enige die in dit schuitje zit. Duizenden andere ouders zitten in hetzelfde schuitje als jij. Het kan daarom goed zijn om eens met andere ouders te praten over wat goed gaat en wat niet goed gaat. Bovendien is gewoon je hart luchten ook wel eens fijn. Praten met anderen heeft ook als voordeel dat je ervaringen kunt delen en wellicht krijg je zo een aantal tips die jij ook eens zou kunnen proberen, of waar jij nog niet aan gedacht hebt. Wees trouwens ook open en eerlijk. Als het niet goed gaat, dan gaat het niet goed en dat mag je gewoon aan anderen vertellen. Je hoeft je er zeker niet voor te schamen.

8 | Schakel zo nodig op tijd hulp in

En als het niet goed gaat, dan is het ook belangrijk om hier contact over op te nemen met de professional, de leerkracht van je kind. Ook als er niet voldoende middelen zijn om goed thuisonderwijs te geven, is het belangrijk om even contact op te nemen met de leerkracht. Denk daarbij aan een tablet of laptop, een printer, koptelefoon of anderszins. Laat hen meedenken in het zoeken naar oplossingen, zowel praktisch, maar ook als er spanningen zijn. Zij zijn ervoor en zij hebben de kennis en de middelen in huis en willen graag met je meedenken.

Heb jij nog tips om thuisonderwijs zo goed mogelijk te laten verlopen?

Lees ook: Veroordeeld tot thuiswerken? Hier zijn tips voor betere wifi!
Lees ook: 5 tips om je wifi thuis te verbeteren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles