You are here: Home » Zakelijk » Boekhouding ZZP: 3 handige administratietips!

Boekhouding ZZP: 3 handige administratietips!

door Jaro
administratietips-zzp-blogo

Steeds meer mensen richten vandaag de dag hun bedrijf op en gaan aan de slag als zzp’er. Als zzp’er werk je niet voor een baas en kun je vaak zelf weten hoeveel en wanneer je precies werkt. Toch zitten er ook (vervelende) verplichtingen aan het werken als zzp’er verbonden. Zo moet je zelf je belasting doen én moet je een boekhouding zzp bijhouden. Die boekhouding die is in de meeste gevallen nog niet zo eenvoudig… Daarom hebben wij 3 handige administratietips voor zzp’

Boekhouding zzp

Als zzp’er betaal je belasting, dat is natuurlijk logisch. Iedereen in Nederland moet namelijk belasting betalen. Wanneer je in loondienst werkt, is het invullen van je belastingaangifte echter zo gepiept. Als zzp’er zit dat wel anders… Zo zijn er verschillende aftrekposten voor zzp’ers, moet je aan bepaalde eisen voldoen en je moet bovendien omzetbelasting als zzp’er doen. Een hele hoop verplichtingen dus. Hoe pak je dit aan? Hieronder 3 handige tips!

boekhouding-zzp-blogo

1 Zorg voor een goede organisatie

Allereerst is het belangrijk dat je alles goed bewaart en organiseert.De belastingdienst verplicht is als zzp’er om de meeste documenten 7 jaar te bewaren. Er zijn echter ook documenten die je zelfs 10 jaar moet bewaren. Het is dus essentieel dat je al deze gegevens op een veilige plek bewaart. Zowel digitaal als op papier. Bewaar ieder kalenderjaar apart en voorkom dat documenten door elkaar komen te liggen. Belangrijke papieren die je sowieso goed moet bewaren:

– facturen

-(kassa)bonnen

-belastingaangiftes

– brieven van de belasting

– agenda

– jaarrekeningen

2 Maak gebruik van een boekhoudprogramma zzp

Vind je het moeilijk om het overzicht te bewaren? Dan kun je ook online boekhouden als zzp’er. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van een boekhoudprogramma. Hier vul jij als zzp’er je gegevens in en dit boekhoudprogramma doet de berekeningen en de organisatie van je gegevens. Er zijn vele betaalde boekhoudprogramma’s, maar als je een klein bedrijf bent kun je ook kiezen voor een gratis boekhoudprogramma voor zzp. Online boekhouden als zzp’er brengt een aantal voordelen met zich mee:

Je bespaart tijd

Je hoeft slechts 1x de gegevens in het boekhoudprogramma in te vullen en de software doet de rest. Daarnaast kun je dit programma overal gebruiken en kun je dus telkens gelijk een transactie verwerken. Dit bespaart je behoorlijk wat tijd!

Je administratie altijd bij je

Je kunt, wanneer je online je boekhouding doet, altijd bij je administratie. Op elke computer die met internet verbonden is tenminste. Je hoeft slechts in te loggen op de website van het boekhoudprogramma en je kunt aan het werk. Dit heeft vele voordelen. Zo hoef je nooit meer hele stapels administratieve papieren mee te nemen en kun je werken waar je maar wilt.

Bankkoppeling

Als laatste voordeel: je kunt vaak je bank koppelen. Niet bij de gratis boekhoudprogramma’s, maar bij de meeste betaalde boekhoudprogramma’s voor zzp’ers kun je je online bankieren koppelen. Zo kun je met het boekhoudprogramma ook gelijk facturen etc. betalen en bijhouden of facturen zijn betaald. Erg handig!

3 Zet een boekhouder in

Krijg jij al de kriebels bij het horen van de afkorting ‘BTW’. Dan kun je er weliswaar voor kiezen om een cursus boekhouden voor zzp’ers te doen. Maar als het je echt niet ligt, dan kun je er ook voor kiezen om je boekhouder in te huren voor je boekhouding zzp. Boekhouders zijn duur, maar dan weet je wel zeker dat het goed gebeurd. Als je een boekhouder inzet, is het wel fijn als je ook gebruik maakt van een boekhoudprogramma. Daar staat een groot deel van de gegevens namelijk al klaar en zul je minder geld kwijt zijn aan de boekhouder.

Kortom, dit waren onze tips voor de boekhouding zzp. Want het is essentieel dat je je administratie goed en verantwoord bijhoudt. Je wilt natuurlijk niet in de problemen komen met de belastingdienst!

Related Articles