You are here: Home » Baby & Kids » Hoe verzorg je de navel van je pasgeboren baby?

Hoe verzorg je de navel van je pasgeboren baby?

door Marieke
Hoe je de navelstreng van je pasgeboren baby verzorgt

Tijdens de zwangerschap is je baby met jou verbonden via de navelstreng. Meteen na de geboorte wordt de navelstreng afgeklemd en vele vaders krijgen de eer om de navelstreng door te knippen. Er blijft dan een klein navelstompje achter. Na een dag of 6 valt dit laatste stukje navelstreng eraf. In dit artikel vertellen wij je hoe je de navel van je baby verzorgt totdat het stompje eraf valt.

De navel van je baby

Het restantje van de navelstreng is gelig van kleur en nattig. Het navelstompje wordt meestal afgeklemd met een navelklem dat je standaard in het kraampakket vindt. Een alternatief is de cordring, die door verloskundigen steeds vaker gebruikt wordt. Het voordeel daarvan is dat deze kleiner is en dus minder in de weg zit tijdens bijvoorbeeld het verschonen van de luier. Het navelstompje droogt na een aantal dagen uit. Het stompje wordt steeds harder en kleurt zwart, totdat het er vanzelf afvalt. Het navelstompje droogt het snelst uit als er lucht bij komt.

Hoe verzorg je de naven?

Voordat je je baby gaat verzorgen is het verstandig om eerst goed je handen met water en zeep te wassen. Het is voldoende om de navel 1x per dag schoon te maken, tenzij het vies is geworden door bijvoorbeeld poep of urine. Na het wassen is het van belang om de navel goed droog te deppen met een hydrofiele doek. Je baby kan ook gerust in bad, zolang je de navel nadien maar goed droog dept.

Het stompje droogt sneller uit wanneer er lucht bij komt. Dek daarom de navel niet af met bijvoorbeeld verband, het genezingsproces zal dan trager verlopen. Daarbij is het ook van belang dat je de rand van de luier dubbelvouwt zodat de bovenrand onder de navel komt. Let er ook op dat de bovenrand niet tegen de navel aan schuurt. Als het stompje is afgevallen kan de luier wel normaal gedragen worden.

Loslaten van het navelstompje

Na 5 tot 14 dagen valt het stompje inclusief de navelklem er vanzelf af. Meestal gebeurt dat na een dag of 6, maar het kan ook gerust 2 weken duren. Alle baby’s zijn immers anders. Het heeft geen zin om het proces te versnellen door eraan te trekken. Als het stompje helemaal verschrompeld en ingedroogd is, mag de navelklem wel verwijderd worden, maar vraag voordat je dit doet wel even advies aan je verloskundige of kraamverzorgster.

Het is een van de eerste mijlpalen; het afvallen van het navelstompje. Wil je het stompje bewaren als herinnering? Laat het dan goed aan de lucht drogen voordat je het in een zakje of doosje bewaart. Als het klemmetje er nog aan hangt, kun je daar de naam van je baby op schrijven.
Je kunt het navelstompje ook gewoon weggooien. Net wat jij wilt.

Infectie

Als de rand van de navel rood en opgezwollen is, dan kan je baby een infectie hebben. De navel kan ook vies gaan ruiken. Er kan ook wat pus omheen zitten. Wanneer je dit ontdekt, vraag dan om raad bij de kraamverzorgster of de verloskundige. Als je baby er koorts bij krijgt, trek dan meteen aan de bel bij de huisarts of huisartsenpost, al is het midden in de nacht.

Navelbreuk

Een navelbreuk herken je aan de bobbel bij de navel. Als je baby huilt of hoest wordt de bobbel groter. De oorzaak van een navelbreuk is dat er niet genoeg littekenvorming in de rand van de navel ontstaat. Meestal verdwijnt de navelbreuk in het eerste jaar vanzelf weer. Je kunt natuurlijk altijd je verloskundige of huisarts om raad vragen.

Verzorging van de nieuwe navel

Nadat het stompje er is afgevallen kan de navel een klein beetje bloeden of er kan pus op zitten. Maak dit bij de verzorging goed schoon met water en dep het goed droog met een hydrofiele doek. Als de navel droog is, hoe je er verder geen aandacht meer aan te besteden.  

Je kindje heeft nu zijn eigen unieke navel!

Lees ook: Alles over het RS-virus
Lees ook: Een kraampakket; wat zit er allemaal in!

Related Articles