You are here: Home » Baby & Kids » Zo leert je kindje kruipen

Zo leert je kindje kruipen

door Marieke
Kruipen

Voor je baby is het leren kruipen één van de grootste stappen naar vrijheid en onafhankelijkheid. Leren kruipen is dan ook vaak een mijlpaal dat vastgelegd moet worden en waarvan de datum wordt opgeschreven. In dit artikel vertellen wij je alles over kruipen en geven wij je tips hoe je het voor je kindje wat makkelijker kunt maken om het te leren.

Wanneer zal je kindje gaan leren kruipen

De meeste baby leren kruipen als ze tussen de 7 en 9 maanden oud zijn. Let op; het is een gemiddelde. Sommige baby’s kruipen al als ze 5 maanden zijn en andere baby’s slaan deze stap zelfs over. De meeste baby’s beginnen hiermee als ze zelfstandig kunnen zitten. Elke baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en dat is het belangrijkste om voor ogen te houden.

Hints herkennen

Je kindje zal niet van de ene op de andere dag ineens gaan kruipen. Vaak zie je al dagen, zelfs weken, van tevoren dat je kindje er klaar voor is. In de eerste plaats moet een baby het hoofd en de borst goed op kunnen tillen als hij op zijn buik ligt. Als de spieren sterk genoeg zijn, beginnen baby’s vaak met tijgeren, zowel vooruit als achteruit. Het traint de spieren voor het echte werk.

Mijn baby kruipt niet

Niet elke baby leert kruipen. Sommige baby’s bewegen zicht voort op hun billen; de billenschuivers. Hierbij zetten ze zich af met één of twee benen. Ook zijn er baby’s die in plaats van kruipen zich optrekken aan bijvoorbeeld de tafel en beginnen al vroeg met staan om zo de eerste stapjes te lopen.

Tips

Elk kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Geef je kindje dan ook de tijd en de ruimte om zich te ontwikkelen en het kruipen onder de knie te krijgen. Daarom gaan wij je geen ‘tips om te leren kruipen’ geven. Wel geven we een aantal tips om het kruipen voor je kindje wat makkelijker te maken.

  • Laat je baby regelmatig op de buik liggen, onder toezicht. Dat is goed voor je kindje om spierkracht te ontwikkelen.
  • Laminaat, pvc of plavuizen is hartstikke glad om op te kruipen. Dit soort vloerbedekking is ideaal, maar niet als je kindje leert kruipen. Zorg daarom bijvoorbeeld voor een speelkleed, een tapijt of de speeltegels van foam. Dit soort ondergrond is niet glad, maar wel stevig.
  • Als je kindje gaat kruipen gaat er een wereld voor hem of haar open en heb je ineens een kleine ontdekkingsreiziger in huis. Zorg daarom voor een veilige omgeving om te leren kruipen. Werk snoeren weg. Dek stopcontacten af. Dek de scherpe hoekjes af met hoekbescherming. Plaats traphekjes. Berg schoonmaakmiddelen en alles van glas op een plek waar je kind niet bij kan. Check planten of ze giftig zijn. Kijk eens kritisch je huis rond wat voor je kindje gevaarlijk zou kunnen zijn. Kruip desnoods zelf door je woonkamer, soms zie je nog dingen over het hoofd die je wel ontdekt als je zelf op die hoogte zit.
  • Kruipen met een lange broek aan is veel fijner voor de knietjes van je baby. Het doet niet alleen minder pijn, het is ook nog eens minder koud.
  • Geef je kindje de kans om te leren kruipen. Als je je baby de hele dag in een wipper of in de box zet, dan krijgt het niet de kans om te leren kruipen. Vanuit een liggende positie heeft een baby veel meer bewegingsvrijheid dan in een autostoel of wipstoel. Beperk daarom de tijd in de box of wipstoel en laat het lekker veel op de grond spelen.
  • Doe gezellig mee met je kleintje. Dat is niet alleen alleen gezellig, je kindje kan ook nog eens de kunst van jou afkijken.
  • Maak er een spelletje van; houd een speeltje op haalbare afstand waar je kindje naartoe gaat kruipen.
  • Geef je kindje complimentjes als het lukt. Dat stimuleert om door te gaan.

Accepteer als het niet volgens het boekje gaat. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier. En vergelijk je kindje ook niet met andere leeftijdsgenoten. Het ene kindje leert nu eenmaal eerdere kruipen, het andere kindje zal eerder de oren van je hoofd kletsen. Kinderen leren niet alles tegelijk, elk kind leert op zijn eigen manier en eigen tijd.

Lees ook: Een babynaam kiezen; hier houd je rekening mee!
Lees ook: 5 veel gestelde vragen over berg bij je baby

Related Articles