You are here: Home » Baby & Kids » Nagelbijten bij kinderen

Nagelbijten bij kinderen

door Marieke
Stoppen met nagelbijten bij kinderen

Bijna alle kinderen bijten wel eens op hun nagels. Wanneer dat zo af en toe eens gebeurt is het onschuldig. Nagelbijten kan echter ook aan schade aan de nagelriemen of de huid rondom de nagels leiden. De nagel kan ook te ver worden afgebeten waardoor het kan gaan bloeden en er een ontsteking kan ontstaan. In dit artikel vertellen wij je over de oorzaken van nagelbijten door kinderen, waarom het niet zo gezond is en wat je kunt doen om nagelbijten weer af te leren.

Nagelbijten; de oorzaken

Nagelbijten kan diverse oorzaken hebben. Het kan een uiting zijn van vermoeidheid, maar ook een teken van stress zijn. Kinderen ervaren bijvoorbeeld veel spanning wanneer ze bijna jarig zijn of wanneer er iets anders leuks in het verschiet ligt. Maar ook wanneer een kind zorgen heeft, bijvoorbeeld wanneer een familielid ernstig ziek is, een naaste is overleden, of wanneer de ouders in scheiding liggen. Stress en spanning kan ervoor zorgen dat het nagelbijten toeneemt.

Nagelbijten kan ook onschuldig zijn, een gewoonte die puur uit verveling is aangeleerd. Ook wanneer ouders of broertjes en zusjes nagelbijten kan een kind deze gewoonte overnemen. Wanneer je merkt dat een kind regelmatig op zijn nagels bijt, is het wel van belang dat je je kind observeert en erachter probeert te komen op welke momenten hij nagelbijt, maar ook op welke momenten hij dat juist niet doet. Wanneer je daar achter komt, ben je vaak al dicht bij de oorzaak van het probleem.

Wat zijn de gevolgen van nagelbijten?

Nagelbijten; de vingers en de nagel worden daar niet mooier van. Maar dat is nog niet het ergste. Nagelbijten kan pijnlijke vingers veroorzaken wanneer het te kort wordt afgebeten. Soms tot bloedens toe. Dat kan weer leiden tot ontstekingen.

Daarbij kan nagelbijten ook infecties veroorzaken wanneer de vieze vingers (tijdens bijvoorbeeld het buiten spelen) in de mond worden gestopt. Ook de voortanden kunnen beschadigd raken wanneer kinderen nagelbijten. Al met al, nagelbijten is dus niet zo gezond. Het is dus beter om nagelbijten proberen te voorkomen, en wanneer je kind nagelbijt, dit zo snel mogelijk af te leren.

Stoppen met nagelbijten; tips

Observeren

In de eerste plaats is het van belang om je kindje goed te observeren. Wanneer bijt het de nageltjes en wanneer niet? Als je daar achter kunt komen heb je al een flinke stap in de goede richting gezet.

Korte nagels

Wanneer een kind geen nagels heeft om te bijten, zal het ook minder snel nagelbijten. Houd de nageltjes van je kind kort door het elke dag of om de dag kort te knippen.

Nageltjes goed schoonhouden

Niet alleen de nagels kort knippen is belangrijk, ook het schoonhouden van de nagels is van belang om infecties te voorkomen. Laat je kindje na het buiten spelen, een wc-bezoek, voor en na het eten, enz. altijd de handen wassen. Zorg ervoor dat er geen zwarte randjes onder de nageltjes te zien zijn.

Stressballetje of andere fidget toys

Geef je kind een alternatief wanneer je merkt dat je kind gaat nagelbijten. Denk bijvoorbeeld aan een stressballetje of andere fidget toys waar het mee kan friemelen.

Bijtketting of zoethout

Heeft je kind een zuig- of bijtbehoefte? Geef je kind dan een bijtketting of een stokje zoethout.

Nagelbijtstiften

Er zijn stiftjes verkrijgbaar met een blanke lak die je op de nageltjes kunt lakken. Deze anti nagelbijt nagellak heeft een vieze smaak waardoor je kindje niet zo snel zijn vingertjes in de mond stopt.

Vestig er niet teveel aandacht op

Wanneer je telkens ‘stop met nagels bijten’ of iets dergelijks roept, dan word je kindje dat gauw zat. Boos worden heeft geen zin en maakt het probleem alleen maar groter. Wanneer je merkt dat je kind regelmatig op zijn nagels bijt, dan is het verstandig om eerst uit te leggen waarom het niet goed is. Daarna spreek je met je kind een teken af waarmee je je kind duidelijk kan maken dat het moet stoppen met nagelbijten wanneer hij dat doet. Zo maak je er zo min mogelijk woorden aan vuil terwijl je toch duidelijk bent.  

Nageltjes versieren

Versier de nageltjes met nagellak of met stickertjes.

Lees ook: Campingbedje kopen; hier let je op
Lees ook: Wagenziekte bij kinderen; dit kun je ertegen doen!

Related Articles