You are here: Home » Baby & Kids » De voor- en nadelen van een fopspeen op een rij

De voor- en nadelen van een fopspeen op een rij

door Marieke
De voordelen en nadelen van een fopspeen

De ene ouder vindt dat je een baby wel een speentje mag aanbieden, de andere ouder vindt het juist niet. Er kunnen flinke discussies over ontstaan tussen de ouders. Gelukkig ken jij als vader of moeder je baby het beste en wanneer jij je gevoel volgt is het vaak oké. Toch kan het niet verkeerd zijn om meer informatie tot je te nemen en op de hoogte zijn van een aantal feiten over de fopspeen, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken voor je baby. In dit artikel zetten we de voordelen en de nadelen van een fopspeen voor je op een rij.

Een fopspeen; de voordelen

Een speel voorziet in de zuigbehoefte

Veel baby’s hebben een grote zuigbehoefte. Daar helpt een speen heel goed bij. Wanneer je geen speen aanbiedt kan een baby de vingers of het duimpje gebruiken om op te zuigen. Een speen is echter zachter dan een duim waardoor er minder druk op de kaken en het gehemelte ontstaat. En later ook op de tandjes. Met een speentje krijgen de kaken een betere kans op een goede ontwikkeling.

Een fopspeen heeft een rustgevende en troostende werking

Zuigen biedt troost en werkt kalmerend voor een baby. Als je baby veel onrustig is is een speen een manier om je baby te troosten en te laten ontspannen. En door de rustgevende werking van de speen, valt je baby ook weer sneller in slaap. En een goede nachtrust zorgt er vaak ook weer voor dat je kindje rustiger is.

Het brengt ook de ouders rust

Een heftige huilbui van je baby kan ook voor jullie, als ouders, stress bezorgen. Met name op plekken waar een heftige huilbui even wat minder handig is kan een speen heel wat stress bij jou wegnemen. Als ouder wil je natuurlijk het liefst dat je baby blij en rustig is en een speen kan daar zeker bij helpen.

Vermindert kans op wiegendood

Diverse studies wijzen uit dat een fopspeen de kans op wiegendood verkleint. Hoe dat precies zit is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft dit met de ontwikkeling van de mond- en kaakspieren te maken. Zuigen stimuleert de spieren en daardoor komt de tong meer naar voren te staan waardoor de luchtweg vrij blijft. Daarbij leren baby’s die op een speen zuigen ook kun hoofdje sneller opzij te draaien, wan het is voor een baby niet prettig wanneer het speentje in het gezichtje drukt.

Beter voor het gebit

Duimzuigen kan de kaakstand blijvend veranderen. Een speen geeft minder druk op de kaak en de tandjes en heeft daarom geen effect op het gebit. Een speen is dus sowieso een beter dan duimzuigen en bovendien ook makkelijker en sneller af te leren. Een duim heb je immers altijd bij je …

Een fopspeen; de nadelen

Afhankelijkheid

Veel kinderen die een fopspeen krijgen worden afhankelijk van deze speen en kunnen niet meer zonder. Stel dat je onderweg het speentje kwijtraakt …. Je moet er niet aan denken. Ook wanneer je baby ’s nachts zijn speentje kwijt is, zul jij uit bed moeten om het speentje te zoeken en weer te geven. Als je kindje afhankelijk wordt van een speentje dan kan het ook weer lastig af te leren zijn.

Niet goed voor het gebit

We schreven eerder al dat het gebruik van een speen sowieso beter is dan duimzuigen. Je duim heb je altijd bij je en is dus lastiger om af te leren. Kinderen die duimen, duimen vaak ook nog wanneer ze gaan wisselen. Duimzuigen verandert de stand van de kaken blijvend. Dat is met een speen anders wanneer een kind tijdig stopt met het zuigen op een speen. Een fopspeen beïnvloedt zeker de stand van het gebit, maar vaak is dit een tijdelijk effect. Als een kind geen speen meer heeft op het moment van tanden wisselen, dan verandert dat de stand van de speen niet blijvend.

Beter praten zonder speen

Heb jij wel eens een kindje horen praten met een speen in zijn mond? Daar versta je helemaal niets van. En ook wanneer je je kindje wel verstaat is het goed om te doen alsof je hem niet verstaat. Het gebruik van een speen kan een spraakgebrek veroorzaken zoals slissen. Ook de mondmotoriek kan flink verslappen. Het is dus niet verstandig als je kindje praat met de speen in de mond.

Zuigverwarring bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft kan er zuigverwarring ontstaan bij gebruik van een speen. Zuigen aan de borst vereist een andere tactiek dan zuigen aan de speen. Als je kindje verkeerd aan de borst zuigt, komt er geen melk en raakt je kindje gefrustreerd. Het gevolg is dat het de borst kan gaan weigeren. En dat is natuurlijk niet iets wat je wilt.

Het gaat nog verder. Wanneer er minder moedermelk uit de borst komt, loopt ook de melkproductie terug. Geef je kindje daarom pas een speentje (indien nodig) wanneer de melkproductie goed op gang is gekomen.

Afleren

Op een gegeven moment zul je aangeleerd gedrag weer moeten afleren. Bij sommige peuters gaat het makkelijk, andere kinderen zijn zo ontzettend aan hun speen gehecht, dat het een lastige klus wordt. We kunnen dus sowieso adviseren dat wanneer je baby geen speen nodig heeft, je deze ook niet hoeft te geven. Maak voor jezelf goed de afweging wat het beste is voor je kindje en weeg alle voordelen tegen de nadelen af. Een fout is er sowieso niet. Een goed wel en dat is wanneer jij er het beste met je kindje mee voorhebt.  

Lees ook: Alles over het doorslapen van je baby

Related Articles