You are here: Home » Baby & Kids » Alles wat je moet weten over zwemluiers

Alles wat je moet weten over zwemluiers

door Marieke
Alles wat je moet weten over zwemluiers

Samen met je baby zwemmen, ook wel babyzwemmen genoemd, is niet alleen gezellig, leuk en fijn, maar het biedt ook ontspanning. Als je gaat zwemmen met je baby, dan kan dat nog een hele onderneming zijn. Je hebt immers heel wat spullen mee te nemen. Een van de dingen die je mee moet nemen is een zwemluier. In dit artikel vertellen wij je meer over zwemluiers; we leggen het verschil uit tussen een gewone luier en een zwemluier. We noemen de voordelen en nadelen van een wegwerpluier en een wasbare luier. En we vertellen je ook wanneer je een zwemluier het beste bij je baby kunt aantrekken.

Wat is het verschil tussen een gewone luier en een zwemluier?

Een zwemluier is een luier die je baby draagt tijdens het zwemmen. In het zwembad kan je baby geen gewone luier dragen. Een gewone luier absorbeert vocht en als je baby daarmee gaat zwemmen, dan zuigt de luier zich binnen no-time vol met water en wordt het enorm zwaar. Niet geschikt om mee te zwemmen dus. Een zwemluier is niet absorberend, ze nemen vrijwel geen vocht op. Een zwemluier zwelt niet op in het water en wordt dus ook niet zwaar. Zo heeft je baby optimale bewegingsvrijheid in het water.

Maar geen nood. Een zwemluier zorgt er wel voor dat een plasje of poepje in de luier blijft. Het elastiek om de middel en de beentjes zorgt ervoor dat de ontlasting niet uit de luier loopt en het water bevuilt.

Een wegwerpluier of een wasbare luier?

Als het gaat om zwemluiers dan heb je twee opties. Je kunt kiezen voor een wegwerpluier of voor een wasbare luier. Wegwerpluiers koop je bij vrijwel elke supermarkt of drogisterij in een verpakking van gemiddeld zo’n 10 stuks. Na gebruik gooi je de luier meteen weg. Een wasbare luier neem je na gebruik mee naar huis en je wast het uit. Zo kun je de luier steeds weer opnieuw gebruiken, jarenlang.

De voordelen van een wegwerpluier is dat je deze dus direct weg kunt gooien en je na het zwemmen niet met een vieze luier naar huis hoeft. Je hoeft het ook niet te wassen, te drogen en weer op te vouwen. Als je maar zo af en toe gaat zwemmen, dan zijn wegwerpluiers veel voordeliger in gebruik. Het nadeel is dat een wegwerpluier minder goed voor het milieu is.

Een wasbare luier is vaak in maat verstelbaar en kan daarom flink wat jaartjes mee. De eenmalige aanschaf van een paar wasbare zwemluiers is wel wat duurder. Maar als je regelmatig met je baby gaat babyzwemmen, dan ben je daar op den duur veel voordeliger mee uit. Bovendien hoef je nooit meer luiers weg te gooien wat heel duurzaam en veel beter voor het milieu is. Als je kiest voor een wasbare luier, dan is het wel verstandig om er meteen 2 of 3 aan te schaffen zodat je altijd een reserveluier hebt. Een wasbare luier is verkrijgbaar in talloze leuke kleurtjes en printjes. Het nadeel is dan wel dat je na het zwemmen met een vieze (poep)luier in je tas weer naar huis moet.  

Lees ook: Alles wat je moet weten over buidelen

Wanneer trek je de zwemluier aan?

Als je gaat babyzwemmen dan is het verstandig om de zwemluier pas in het zwembad bij je baby aan te trekken. Zodra je in het zwembad komt ga je eerst zelf omkleden en laat je je baby nog eventjes in de Maxi-Cosi of kinderwagen. Als jij klaar bent ga jij je baby omkleden en trek je de zwemluier aan. Op deze manier hoeft je kindje niet in de kou op jou te wachten en kun je daarna gelijk het zwembad in. Neem ook altijd een handdoek mee tot bij het zwembad, zodat je je baby gelijk in een handdoek kunt wikkelen zodra je het zwembad uitkomt.

Ben je klaar met zwemmen? Dan zorg je als eerste weer voor je baby. Je trek de zwemluier uit en de gewone luier aan. Na het aankleden van je baby kun jij jezelf omkleden.

Omdat zwemluiers nauwelijks vocht absorberen is een dergelijke luier niet geschikt voor gewoon gebruik. Laat je baby de zwemluier daarom zo kort mogelijk dragen, alleen tijdens het zwemmen. Het is ook verstandig om een paar extra luiers mee te nemen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over babyzwemmen
Lees ook: Als je vakantie in het water valt door regen; 9 tips

Related Articles