You are here: Home » Baby & Kids » Een veilig gevoel voor je baby in een babynestje

Een veilig gevoel voor je baby in een babynestje

door Marieke
Babynestje

In Scandinavië is het heel populair en wordt het al jaren gebruikt. Bijna iedereen met een baby heeft er één in huis. In Nederland is het nog wat onbekender, al is het al wel over komen waaien vanuit het noorden. Een babynestje. Een babynestje wordt ook wel Cozy Nest genoemd. Zo’n babynestje heeft een groot aantal voordelen voor je baby, maar het is ook belangrijk dat je je houdt aan de veiligheidsvoorschriften. In dit artikel lees je meer over een babynestje en waar je op moet letten bij het gebruik ervan.

Wat is een babynestje?

Voor de baby is het een grote overgang; van mama’s buik naar een wieg of ledikant. Een wieg of ledikant is dan nog erg groot voor de baby. Dan is een babynestje een oplossing. Een babynestje is net als de baarmoeder smal en zacht en biedt een veilig gevoel voor je baby. Je kunt een babynestje gebruiken totdat je baby ongeveer 6 maanden is.

Een babynestje is een soort nestje gemaakt van een zachte stof waar je je baby in kunt leggen. Het is voor je baby een warm en knus nestje en het voelt net zo vertrouwd als toen het nog lekker warm in de baarmoeder zat.

Zo’n nestje bestaat uit een matras en heeft een opstaande rand. Daaromheen zit een katoenen hoes die je eraf kunt halen en kunt wassen. Ook kun je er een hydrofiele doek in leggen zodat je minder snel hoeft te wassen. Met een trekkoord of een riempje kun je het babynestje groter of kleiner maken. Zo kun je het nestje aanpassen met de groei van je baby en is het te gebruiken tot ongeveer 6 maanden.

Belangrijk: Zodra je baby kan omrollen dien je gelijk te stoppen met het gebruik van het babynestje.

Hoe gebruik je een babynestje?

Door middel van een riempje of een trekkoord kun je de grootte aanpassen op de grootte van je baby. Het nestje leg je op een vlakke ondergrond, in de box of in het ledikant. Het trekkoordje of riempje is de kant waar de voeten komen, in het ronde gedeelte komt het hoofdje te liggen.

Belangrijk: vanwege de veiligheid is het belangrijk om je aan deze voorschriften te houden en je baby niet andersom te leggen.

Wanneer gebruik je een babynestje?

Gebruik het nestje alleen als jij toezicht kunt houden op je baby. Het babynestje is daarom alleen geschikt voor gebruik overdag en als jij je baby bij je in de woonkamer wilt houden. Gebruik het nestje nooit in de nacht als jij er niet bij bent of als je zelf slaapt.

Het nestje is licht van gewicht en erg compact. Daarmee is het ook geschikt om mee te nemen voor als je bijvoorbeeld op bezoek bij iemand gaat. Dan heeft je baby elders ook een veilige plek om te liggen en te slapen.

Wat zijn de voordelen van een babynestje?

  • In de eerste plaats bootst een nestje de geborgenheid van de baarmoeder na. Daarmee verloopt de overgang van de baarmoeder naar een wieg of ledikant wat soepeler.
  • In de tweede plaats is het een handige item om je baby overal te laten slapen op een veilige manier. Let het nestje in de box, op de bank, op de grond, of waar dan ook. Zo heeft het altijd die veilige en vertrouwde plek.
  • En in de laatste plaats is het licht en compact. Handig mee te nemen voor als je op visite gaat.

Waar moet je op letten bij het gebruik van een babynestje?

  • Leg de baby op de juiste manier in het nestje; het hoofdje en het ronde gedeelte en de voeten aan de kant van het riempje of trekkoord.
  • Stop direct zodra je baby kan omrollen. Als het gezichtje in de kussen komt kan het de ademhaling belemmeren met alle gevolgen van dien.
  • En om diezelfde reden gebruik je het nestje alleen als jij toezicht kunt houden op je baby.
  • Als je handig bent in naaien kun je ook zelf een baby nestje maken. Als je van plan bent om dit te doen, zorg er dan voor dat ze op alle fronten voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.

Maak jij gebruik van een babynestje voor je baby?

Related Articles