You are here: Home » Gezond » 7x waarom je multivitamine zou moeten nemen

7x waarom je multivitamine zou moeten nemen

door Judith

Steeds meer mensen nemen regelmatig multivitamine. De een doet dat op aanraden van de dokter, de ander heeft zelf bedacht dat dit verstandig kan zijn. Maar waarom doen ze het eigenlijk? Multivitamine wordt vooral vaak genomen vanuit het idee ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Toch is dat niet echt een goed argument. Er zijn veel betere en belangrijkere redenen om multivitamine te gebruiken. Zoals deze 7 redenen bijvoorbeeld!

1. Veel mensen hebben vitamine-tekort

Volgens de WHO krijgen de meeste mensen in de westerse wereld genoeg vitaminen binnen. Tenminste, dat zouden ze kúnnen! In de praktijk blijkt dat minder te kloppen. Veel mensen eten eenzijdig en missen daardoor bepaalde essentiële vitaminen. Het is dus belangrijk dat je rekening houdt met de schijf van vijf. Lukt dat je niet, of eet je om een andere reden eenzijdig? Dan is er kans dat je een vitamine tekort ontwikkelt.

2. Veel supplementen zijn te eenzijdig

Als je eenmaal bedacht hebt dat je een tekort hebt, ga je waarschijnlijk proberen dat tekort aan te vullen. Maar veel vitamines en mineralen werken met elkaar samen in je lichaam. Zo werken magnesium, calcium en vitamine D sterk met elkaar samen. Als je denkt dat je een bepaald tekort hebt van een stof, kun je daar een preparaat voor nemen. Maar als je de vitamine als algemene aanvulling op de voeding gebruikt, is een multivitamine een betere keus. Een multivitamine bevat van alles wat, waardoor je meteen genoeg binnenkrijgt en in de juiste verhoudingen.

3. Het helpt tegen een verminderde weerstand

Je weerstand wordt op peil gehouden door heel veel processen in je lichaam. Die processen hebben vrijwel allemaal vitamines en mineralen nodig. Natuurlijk denk je meteen aan vitamine C, maar je hebt nog veel meer nodig. Een multivitamine is dus een goed idee om je weerstand op te bouwen, zeker als je lage weerstand hebt. Bovendien helpt het je lichaam ook met het goed herstellen na ziekte of verkoudheid. Want een betere weerstand betekent niet dat je nooit meer ziek zult worden.

4. Het is goed voor de hersenen

De hersenen hebben extra veel van bepaalde stofjes nodig om goed te kunnen werken. Er liggen veel zenuwen in en er gebeurt heel veel. Deze dagelijkse activiteit kost veel energie. Met name bij kinderen in de groei, maar ook bij volwassenen, kan multivitamine helpen om voldoende voorraden van de benodigde stoffen op te bouwen. Het is niet alleen goed voor het ontwikkelen, maar ook voor het onderhouden van de hersenen.

5. Het is verstandig als je tot een risicogroep behoort

Mensen worden ingedeeld in ‘risicogroepen’. Deze groepen zullen sneller een vitamine- of mineralentekort hebben en bovendien ook sneller risico lopen om ziek te worden. Wat een risicogroep is, hangt vooral af van leeftijd en leefstijl.

  • Vrouwen boven de 50 jaar lopen risico op vitamine D tekort
  • Mensen met donkere huidskleur hebben sneller vitamine D tekort
  • Zwangeren en vrouwen die zwanger willen worden moeten extra foliumzuur nemen en zijn gevoeliger voor magnesiumtekort
  • Veganisten krijgen sneller een vitamine B12 tekort
  • Ouderen (65+) lopen risico op diverse tekorten
  • Mensen met een eenzijdig eetpatroon krijgen snel tekorten
  • Langdurige stress zorgt voor verschillende tekorten, waaronder magnesiumtekort.

Hoor je bij een risicogroep? Dan is het sowieso verstandig om een multivitamine te nemen om tekorten te voorkomen of te beperken.

6. Het helpt bij vage klachten

Een vitamine tekort kan heel geleidelijk ontstaan. Het geeft vaak aanleiding tot allerlei vage klachten. Zo kun je last krijgen van vermoeidheid, hoofdpijn, problemen met je spijsvertering en ga zo maar door. Heb je regelmatig last van dergelijke vage klachten? Neem gedurende twee á drie weken een multivitamine en kijk of het helpt. In veel gevallen zullen de klachten afnemen. Heb je ernstige klachten, dan is het natuurlijk altijd verstandig om naar je huisarts te gaan. Maar voor milde klachten kan een multivitamine voldoende zijn.

7. Je krijgt geen overdosis

Van de meeste vitaminen en mineralen kun je geen overdosis krijgen. De meeste zijn wateroplosbaar. Heb je er teveel van, dan worden ze eenvoudig uitgeplast. Dat geldt bijvoorbeeld voor wateroplosbare vitamines en de meeste mineralen. Er zijn wel enkele vitaminen waar je een overdosis van zou kunnen krijgen, met name vitamine A, D en K. Deze worden namelijk niet uitgeplast. Maar zolang je je houdt aan de voorschriften met betrekking tot de ADH (Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid) is het vrijwel onmogelijk om een overdosis te krijgen. Zolang je dus van tevoren even het etiket leest en niet teveel multivitamine neemt, kun je er geen overdosis van krijgen. Het is verstandig om dagelijks niet meer dan 200% van de ADH te nemen.

Multivitamines zijn handige preparaten waarmee je in één keer alles binnenkrijgt wat je nodig hebt. Het is dus een stuk efficiënter dan losse vitamine supplementen nemen. Bovendien kun je met een multivitamine op een veilige en betrouwbare manier tekorten oplossen. Kortom: een multivitamine is ideaal voor mensen die graag gezonder willen leven en een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Related Articles