You are here: Home » Baby & Kids » Een babynaam kiezen; hier houd je rekening mee!

Een babynaam kiezen; hier houd je rekening mee!

door Marieke
Een babynaam kiezen; hier let je op

Een naam kiezen voor je baby; een leuke beslissing die je moet maken, maar tegelijkertijd ook een lastige. De naam moet immers perfect passen, je kindje zal er zijn hele leven mee moeten doen. Bij het kiezen van een babynaam is het verstandig om met een aantal factoren rekening te houden. In dit artikel zetten we de 10 factoren voor je op een rij.

1 | Combinatie van voor- en achternaam

Tom Maat, Sjef Kok, Belle Blaas; je moet er om lachen als je zo’n combinatie op tv voorbij ziet komen, maar om nu je eigen kind met een hilarische combinatie voor- en achternaam door het leven te laten gaan? Heb je een paar opties wat betreft de naamkeuze? Spreek dan de voor- en achternaam een aantal keer hardop uit, doe dit samen met je partner en wees jezelf ervan verzekerd dat je geen hilarische combinatie te pakken hebt.

2 | Initialen

Velen vinden het leuk om een kindje meerdere voornamen te geven, of het te vernoemen naar bijvoorbeeld opa en oma. Dan is het wel verstandig om eventjes de voorletters naast elkaar te zetten om te zien of er geen rare afkorting of woord ontstaat; Wouter Cornelis, Karin Ursula Thea en bedenk er zo nog maar een paar. Dus check altijd even of de initialen van de namen die je hebt gedacht geen raar woord vormen. Check ook de combinatie voorletters met de achternaam; denk dan als voorbeeld aan K. Bouter.

Wat ook minder handig kan zijn is om je kind dezelfde voorletters te geven dan iemand anders in het huishouden. Als er post komt dan weet je niet of de post nu voor bijvoorbeeld vader is, of voor de zoon, mochten deze dezelfde voorletters hebben.

3 | Hoe klinkt de naam voor een volwassene

Er zijn namen die superschattig zijn voor je baby, maar misschien minder leuk zijn voor een volwassene. Vaak gaat dit om namen die je kunt verkleinen. Probeer je daarom voor te stellen hoe de babynaam van jouw keuze zal zijn als je kind volwassen is. Denk hierbij aan namen als Floor-Floortje, Noor-Noortje, Dave-Davey. Een optie is om je kindje een babynaam te geven die je daarna zelf kunt verkleinen. Bijvoorbeeld; officieel heet je kind Floor, maar je noemt haar Floortje.

4 | Associaties

Een aantal jaren geleden werden veel meisjes Isis genoemd. Een leuke naam voor een meisje. In 2010 bijvoorbeeld kregen in Nederland naar schatting zo’n 210 meisjes de naam Isis. In 2016 was het slechts 1 meisje dat deze naam kreeg. Dat is natuurlijk niet voor niets. Helaas kun je het niet altijd voorkomen, maar probeer wel even van tevoren te Googelen of een voornaam geen rare associaties oproept.

5 | Spelling

Hoe spel je dat? Er zijn namen die altijd gespeld moeten worden. Je kunt je kindje een babynaam geven die je volgens traditionele wijze spelt. Je kunt ook creatief zijn en het net allemaal wat anders dan anders doen. Maar houd er dan wil rekening mee dat jij, en later je kind zelf, zijn of haar naam altijd moet spellen.

6 | De naam in het buitenland

Voor de een is het misschien niet zo belangrijk, maar als je veel reist of je hebt de ambitie om in het buitenland te gaan wonen, dan kan het ook verstandig zijn om te kijken hoe de naam in het buitenland wordt uitgesproken en of de naam überhaupt wel makkelijk is uit te spreken in een andere taal.

7 | Check babynamen top 10

Als jij je kindje een naam uit de babynamen top 10 geeft, dan weet je zeker dat er later meerdere kinderen zullen omkijken als jij de naam van je kindje roept. Sommigen vinden het minder leuk als er in een klas meerdere Emma’s of Daan’s zitten, anderen vinden het helemaal niet erg. Maar het is wel goed om je dat toch even te realiseren.

8 | Afkortingen

Je kunt Daniël een prachtige naam vinden, maar Daniël wordt vaak afgekort tot Daan. Vind je Daan ook een toffe naam? Dan is er natuurlijk geen probleem. Als je de afkorting niet zo tof vindt, dan kun je beter een andere babynaam kiezen, of zeer consequent zijn in het noemen van de volledige naam en dit ook anderen laten doen. Ook kunnen er afkortingen zijn met een rare betekenis; De naam Helen kan afgekort worden tot Hel.

Lees ook: De mijlpalen in het eerste levensjaar

9 | Betekenis van de naam

Heb je de naam van je dromen gevonden? Check dan ook even de betekenis van de naam. Wellicht is de betekenis toch niet zo positief en zie je er misschien dan toch liever van af.

10 | Broertjes en zusjes

Is het niet jullie eerste kindje? Dan is het ook goed om even te checken of de namen die je hebt gekozen ook goed bij de namen van je oudere kindjes passen. Lise en Elise of Tijs en Gijs is misschien niet zo’n heel goed idee.

Allebei tevreden?

De bovenstaande punten zijn goed om in je achterhoofd te houden bij de keuze van jullie babynaam. Je hóeft je er natuurlijk niet aan te houden. Je mag gewoon de naam kiezen die voor jullie allebei perfect is. Kies dus altijd de naam waarbij jullie je goed voelen, dan is het altijd goed!

Lees ook: Je eerste bezoek aan de verloskundige
Lees ook: Waarom je je baby nooit honing mag geven!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles