You are here: Home » Gezond » De eikenprocessierups neemt het land over: wat te doen?

De eikenprocessierups neemt het land over: wat te doen?

door Jaro

De kranten staan er vol mee: ons land wordt geteisterd door de eikenprocessierups. Deze processierups is voor mensen niet dodelijk, maar de haartjes van de rups kunnen voor ernstige brandwonden zorgen. In het hele land worden de processierupsen bestreden door de gemeente, maar je kunt ook zelf de eikenprocessierups bestrijden. Maar hoe pak je het zelf bestrijden van de eikenprocessierups aan? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet!

De eikenprocessierups

De rupsen zelf hebben geen kwade bedoelingen, het zijn de brandharen die de rups bij zicht draagt. Door de unieke weersomstandigheden zijn er meer rupsen dan normaal. Daarnaast waait het relatief hard, waardoor de brandhaartjes van de rups zich snel kunnen verspreiden. Veel bomen waar de processierups zich genesteld heeft zijn gemarkeerd door middel van een fel lint.

De eikenprocessierups bestrijden

Het bestrijden van de processierups kun je beter aan een expert overlaten. Als je een boom ziet waar nesten in zitten, dan kun je het beste de gemeente bellen. Zij zorgen vervolgens dat de nesten verwijderd worden en de rupsen verbrand worden. Maar wat doe je als je lichaam in aanraking komt met de haartjes van de rups? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet!

Blijf uit de buurt van gemarkeerde eiken

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om niet met de haartjes van de rups in aanraking te komen. Door de harde wind is dat natuurlijk lastig, maar je moet in ieder geval uit de buurt blijven van eikenbomen met een lint eromheen. Deze zijn namelijk gemarkeerd omdat hier de eikenprocessierups inzit. Overigens betekent dit niet dat eiken zonder lint geen rupsen bevatten. Dus als je het echt zeker wilt weten kun je beter alle eikenbomen zoveel mogelijk vermijden.

Wat te doen bij contact met de brandharen?

Ben je toch in aanraking gekomen met de eikenprocessierups of zijn brandharen? Dan is dit erg vervelend. De meest voorkomende klachten zijn pijn aan de huid (branderig gevoel), irritatie van de ogen en irritatie van de luchtwegen. Wanneer je echt moeite krijgt met ademhalen, of een dikke tong krijgt, dan is het zaak om zo snel mogelijk 112 te bellen. Bij de overige symptomen zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen:

Probeer er niet aan te komen!

Allereerst is het belangrijk om niet te gaan krabben of wrijven over de plekken die in contact zijn gekomen met de haartjes. We snappen heel goed dat de jeuk soms ondraaglijk is, maar door te krabben maak je het alleen maar erger. Wat kun je dan wel doen tegen de jeuk? Je kunt gebruik maken van verzachtende crème. Enkele crèmes die goed helpen:

– Aloë Vera crème

– Calendula

– Menthol crème

– Eucalyptus crème

Probeer de brandharen te verwijderen

Om ervoor te zorgen dat de jeuk ophoudt, zul je de brandhaartjes moeten verwijderen. Hoe kun je dit het beste doen? Er een zijn een aantal manieren:

– Föhnen

Door hoge temperaturen zullen de haartjes verbranden. Een manier om de haren te verwijderen is het föhnen van de aangetaste plek. Houd de föhn op een afstand die voor jou dragelijk is. Hoe heter de huid, hoe sneller de haartjes verbranden, maar je wilt natuurlijk niet je huid verbranden.

– Plakband

Een andere manier om de haartjes te verwijderen is door middel van plakband. Plak plakband op de jeukende plek en trek dit plakband er in een vloeiende beweging vanaf. Je kunt dit meerdere keren achter elkaar herhalen tot de jeuk minder wordt.

Zo dit waren onze tips om de eikenprocessierups te bestrijden én te behandelen. Ben jij al in aanraking geweest met de eikenprocessierups? Zo ja, welke oplossing werkte het best bij jou? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles