You are here: Home » Baby & Kids » Alles over het RS-virus

Alles over het RS-virus

door Marieke
Alles over het RS-virus

Het RS-virus is een besmettelijke virus dat veel voorkomt bij kinderen. In de meeste gevallen gaat het vanzelf over, maar met name bij baby’s kan dit virus ernstig verlopen met een ziekenhuisopname tot gevolg. In dit artikel vertellen wij meer over het RS-virus, de symptomen ervan en wat je kunt doen als je kind het RS-virus heeft.

Wat is het RS-virus?

RS staat voor Respiratoir Syncytieel virus. Het is een besmettelijk verkoudheidsvirus dat voornamelijk bij kinderen voorkomt. Als een kindje besmet is met het RS-virus dan blijft het meestal bij een verkoudheid, maar het kan ook leiden tot een ontsteking van de kleine luchtwegen. Dat heet bronchiolitis (niet te verwarren met bronchitis).

Het RS-virus komt dus veel voor bij jonge kinderen, meestal in het winterseizoen, van november tot maart. Kinderen onder de 2 jaar hebben een grotere kans om erg ziek te worden, vooral baby’s jonger dan 6 maanden.

De symptomen van het RS-virus

Het RS-virus lijkt op een verkoudheid met snotteren en hoesten. Bij de meeste kinderen verloopt het niet ernstig. Het virus kan echter na een aantal dagen ook longproblemen veroorzaken. De symptomen van het RS-virus zijn:

  • Koorts
  • Een piepende, snelle ademhaling
  • Drinken is te vermoeiend
  • Je kindje is suf en slaperig, je kindje is maar moeilijk wakker te krijgen
  • De neusvleugels bewegen opvallend met de ademhaling mee
  • Rond de mond en onder de nagels kleurt de huid blauw/grijs
  • De ademhaling kan soms een paar seconden stoppen
  • De huid tussen de ribben trekt opvallend naar binnen tijdens het ademhalen.

Hoe wordt iemand besmet met het RS-virus?

Het RS-virus is heel besmettelijk. Het zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel die in de lucht komen tijdens praten, niezen en hoesten. Als je kindje deze druppeltjes inademt krijgt hij het kindje het virus zo binnen. Ook kan het virus via de handen in de mond, ogen of neus te komen. Het virus kan buiten het lichaam enkele uren overleven en kan ook via speelgoed of andere voorwerpen overgedragen worden. Het duurt ongeveer 2 tot 8 dagen tot je kindje ziek wordt.

Hoe ernstig is een RS-virus infectie?

Bij de meeste kinderen verloopt het RS-virus niet ernstig. Wanneer het virus leidt tot ademhalingsproblemen, dan wordt een kindje opgenomen in het ziekenhuis. Per jaar worden er zo’n 1000 tot 4000 kinderen onder de 2 jaar met een ernstige RS-infectie opgenomen in het ziekenhuis.  

Wanneer bel je de huisarts?

Het is belangrijk dat je kindje goed blijft drinken. Het hoeft niet in één keer een vol glas te zijn, maar dat mag ook met regelmaat kleine slokjes zijn. Als je kind zich niet lekker voelt kun je een paracetamol geven. Zorg ervoor dat je kind voldoende rust krijgt. Heerlijk op de bank of in de box of lekker aan het knuffelen met mama.

Als je kind het benauwd krijgt dan bel je de huisarts of huisartsenpost. Benauwdheid merk je aan een snelle en piepende ademhaling, de neusvleugels die opvallend met de ademhaling meebewegen, sufheid en slaperigheid, wanneer de huid rond de mond en de nagels blauw/grijs kleuren en wanneer de huid tussen de ribben naar binnen trekt tijdens het ademhalen. Als je kindje wordt opgenomen in het ziekenhuis, dan krijgt het zuurstof en wordt er zo nodig ook extra vocht toegediend.  

Lees ook: Alles over vastzittende hoest
Lees ook: Wat is groeipijn? Tips om pijn te verzachten

 

Related Articles