You are here: Home » Baby & Kids » Verstoppertje spelen; goed voor de ontwikkeling

Verstoppertje spelen; goed voor de ontwikkeling

door Marieke
Verstoppertje spelen; goed voor de ontwikkeling

Verstoppertje spelen: de meeste kinderen zijn er dol op. Het is vaak een van de meest favoriete spelletjes van jonge kinderen. Verstoppertje spelen is een spel van alle tijden. Jij speelde het vroeger al, je ouders, je grootouders, je overgrootouders …. Maar wist je dat verstoppertje spelen ontzettend goed is voor de ontwikkeling van kinderen? In dit artikel vertellen wij je waarom. Ook vertellen wij je waarom jonge kinderen niet goed zijn in het spelen van verstoppertje.

De spelregels

Voor wie het spel niet kent, eerst de spelregels.

Spreek met elkaar een aftelplek (buut) af. Het kindje dat gaat zoeken zal op deze plek tellen. Voor de andere kinderen is het de startpositie om van daaruit de verstopplek te zoeken.

Het kind dat gaat zoeken telt bijvoorbeeld tot 30. Dit doet hij met zijn ogen dicht. Als de zoeker gaat beginnen met tellen, gaan de andere kinderen op zoek naar een verstopplek.

“1, 2, 3, … 28, 29, 30! Wie niet weg is, is gezien! Ik kom!” roept de teller en doet zijn ogen weer op. Als de zoeker een kindje ziet rent hij terug naar de buut en roept de naam van het kindje dat hij gezien heeft. Wanneer degene die gevonden is eerder dan de zoeker bij deze buut-plek is, dan heeft hij gewonnen. Ga zo door tot alle kindjes gevonden zijn. De speler die als eerste gevonden is, is nu de zoeker.

Ogen bedekt = onzichtbaar

Het begint vaak al met het spelen van het spelletje Kiekeboe. Kinderen bedekken hun ogen en denken dan dat ze onzichtbaar zijn voor de rest van de wereld. Ook als je kindje zich bijvoorbeeld achter de bank of achter de gordijnen verstopt, terwijl de voeten nog zichtbaar zijn, dan zal je kindje denken dat je hem niet ziet. Totdat je daadwerkelijk oogcontact maakt. Voor jonge kinderen is oogcontact noodzakelijk om gezien te worden. Een kind kan jou zien als jij hem ziet. Dat er nog andere lichaamsdelen wél zichtbaar zijn speelt helemaal geen rol.

Door het spelen van het spelletje kiekeboe leren kinderen dus dat er dingen bestaan die ze niet kunnen zien.

Verstoppertje spelen; goed voor de ontwikkeling

Met wat oudere kinderen kun je al vaak verstoppertje spelen waarbij je je hele lichaam uit het zicht brengt. Dat zorgt weer voor andere cognitieve voordelen. Bij het spelen van verstoppertje gebruiken de kinderen hun verbeelding, op welke plekken zouden de kinderen kunnen zitten? Daarnaast leren kinderen keuzes te maken en omgaan met spanning. Het is voor kinderen steeds de afweging om verder weg te gaan zoeken, bij wat dichter bij de buut te blijven.

Ook de probleemoplossende vaardigheden en strategisch denken worden aangesproken. Wat is nu écht de beste verstopplek?

Sociale vaardigheden

Door het spelen van verstoppertje leren kinderen om de beurt te spelen en leren ze als team samen te werken. Daarbij hebben ze ontzettend veel geduld nodig voor het spel. Voor jonge kinderen is het immers best lastig om een tijdje heel stil op een verstopplekje te blijven zitten. Je zult merken dat jonge kinderen graag al snel hun goede verstopplek zullen verraden. Kijk eens wat een goede plek ik had! Verstoppertje spelen helpt dus om controle te houden over impulsen.

Nijntje speelt verstoppertje

Nijntje speelt verstoppertje is als spel verkrijgbaar bij een speelgoedwinkel of online webwinkel. Het is een spel dat al met kinderen vanaf ongeveer 6 maanden gespeeld kan worden. Het spel bestaat uit een Nijntje dat geluid kan maken. Ook zijn er 24 locatiekaartje bijgevoegd. Verstop Nijntje ergens in de kamer, druk op het knopje en om de tien seconden roept Nijntje: “Ik ben hier!” Jouw kind gaat driftig op zoek, wat zorgt voor veel speelplezier. Naar gelang de leeftijd van je kindje kun jij het spel moeilijker maken. Diverse spelregels voor de verschillende leeftijden zijn bijgevoegd. Met dit spel leren kinderen dat iets wat niet zichtbaar is ook bestaat. Daarnaast leren kinderen geluid lokaliseren.

Lees ook: Veters strikken; zo leert je kind dat!

Related Articles