You are here: Home » Lifestyle » Energie besparen in de herfst: 6 tips

Energie besparen in de herfst: 6 tips

door danny
Energie besparen in de herfst 6 tips

De herfst staat voor de deur. Langzamerhand wordt het weer kouder en zetten we massaal de verwarming op een hogere stand. Helaas is dit energiegebruik niet goed voor het milieu en ook niet zo aangenaam voor je portemonnee. In dit artikel lees je 6 tips om tijdens de herfstmaanden energie te besparen. Zo zie je de energierekening een stuk minder hard stijgen.

Tip 1. Vervang gloei- en halogeenlampen voor LED lampen

De eerste tip kun je eigenlijk in ieder seizoen toepassen. Door oude lampen te vervangen voor LED verlichting, kun je ontzettend veel energie besparen. Om je een duidelijk voorbeeld te geven: LED lampen zijn ongeveer 90% zuiniger dan gloeilampen en 85% zuiniger dan halogeenlampen. Daarnaast heeft deze moderne vorm van verlichting nog een aantal voordelen. Zo zijn de lampen flikkervrij, geven ze direct volledig licht en gaan ze erg lang mee. Bovendien hoeft het aanschaffen van LED lampen niet duur te zijn – zeker als je kijkt naar de besparing op lange termijn. Via de webshop van BudgetLight kun je goedkope LED-verlichting van hoge kwaliteit kopen.

Tip 2. Laat de cv-ketel checken

Als de cv-ketel niet optimaal werkt, kan dit je onnodig veel energie kosten. Laat het daarom regelmatig checken. Je kunt af en toe ook zelf kijken of de cv-ketel moet worden bijgevuld. Of zet de ketel voor de herfst alvast op de eco-stand in plaats van de standaard instelling.

Tip 3. Ontlucht de radiator

Heb je het idee dat de radiator niet meer zo warm wordt als voorheen? Dan kan het helpen om de radiator te ontluchten. Dit doe je door met een speciaal sleuteltje de ontluchtingskraan bovenop de radiator open te draaien. Ga voorzichtig te werk en zorg ervoor dat je een doekje bij de hand hebt. Er kan tijdens het ontluchten een straal water uitkomen.

Tip. Blokkeer de verwarming niet

Om de warme lucht goed te verspreiden, is het belangrijk dat je de verwarming niet blokkeert. Zet er dus geen grote meubelstukken zoals een hoekbank tegenaan. Het kan daarnaast helpen om radiatorfolie aan te brengen, zodat er minder warmte verloren gaat.

Tip 5. Maak gebruik van tochtstrips

Tocht strips

Kleine tochtplekken in huis kun je dichten met speciale tochtstrips. Het is een hele snelle en simpele aanpassing, maar het heeft zeker effect!

Tip 6. Doe de gordijnen ’s avonds dicht

Als je geen ramen met het allerbeste isolatieglas hebt, is het aan te raden om ’s avonds de gordijnen alvast dicht te doen. Op deze manier komt er minder kou via de ramen naar binnen. 

Related Articles