You are here: Home » Gezond » Kou vatten, hoe voorkom je dit? 6 handige tips

Kou vatten, hoe voorkom je dit? 6 handige tips

door Jaro
kou-vatten

We zitten middenin de winter en hoewel het (nog) geen strenge winter is, wordt het wel steeds frisser. Een gebrek aan zonlicht en de gure wind zorgen bij veel mensen voor lichamelijke ongemakken. Kou vatten kan zo gebeuren als je jezelf niet warm genoeg aankleedt. Hoe kun je voorkomen dat je ziek wordt in de winter? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet om te voorkomen dat je een koudje vat!

Kou vatten

Een koudje vatten is zo gebeurd. Even naar buiten zonder een sjaal of jas en je kunt al verkouden worden. Niet iedereen is even gevoelig voor het krijgen van een verkoudheid. Oudere mensen hebben hier het vaakst last van, maar iedereen kan verkouden worden. Hoe voorkom je dat je ziek wordt in de winter? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet!

#1. Vermijd roken en alcohol

Af en toe een biertje drinken dat kan natuurlijk, maar wanneer je dagelijks alcohol drinkt, dan heeft dit een negatief effect op je weerstand. Je lichaam wordt hier zwakker van en je bent vatbaarder voor virussen. Roken is natuurlijk ook allesbehalve gezond, dus dit kun je beter ook zo min mogelijk doen. Voorkom dat je ziek wordt en vermijd roken en drinken!

#2. Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt

Ziek worden voorkomen doe je door gezond te leven. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken. Water en andere alcoholvrije en cafeïnevrije dranken wel te verstaan… Wanneer je meer drinkt, moet je vaker plassen. Hierdoor worden afvalstoffen sneller afgevoerd door je lichaam en krijgen virussen minder makkelijk de kans om zich te nestelen in je lichaam. 

#3. Ventileer je huis

Ook al is het ’s winters vaak koud en grauw buiten, toch is het belangrijk om je huis dagelijks te luchten. Zo ververs je de lucht in huis én voorkom je dat virusdeeltjes zich ophopen. Het beste kun je zelfs altijd een raampje op een kier hebben staan. Zo kan de lucht zichzelf continu verversen.

#4. Kleed je warm aan wanneer je de deur uitgaat

De term ‘kou vatten’ komt natuurlijk niet uit de lucht gevallen. Het is niet helemaal waar dat je door ‘kou’ ook echt ziek wordt, maar temperatuurverschillen zorgen er wel voor dat je vatbaarder bent voor virussen. Wanneer je het koud hebt, gebruikt je lichaam namelijk energie om je op te warmen. Deze energie kan dus niet gebruikt worden om virussen buiten de deur te houden. Zorg dus dat je je altijd goed aankleedt wanneer je naar buiten gaat. Een goede jas, een warme sjaal en als het echt koud is een muts en handschoenen.

#5. Zorg dat je genoeg slaap krijgt

Een andere manier om te voorkomend dat je ziek wordt is goed slapen. Wanneer je voldoende slaapt komt dit je gezondheid ten goede. Daarmee verklein je ook de kans op een verkoudheid. 7 uur per nacht is het absolute minimum, maar meer dan 8 uur is nog beter.

#6. Beweeg voldoende

In de zomer bewegen de meeste mensen meer dan in de winter. Dit is natuurlijk ook geen verrassing. Even lekker in het zonnetje wandelen of op de fiets boodschappen doen. Dit is ’s winters natuurlijk veel minder aantrekkelijk. Toch is het belangrijk om voldoende te bewegen. Dit bevordert de stofwisseling en helpt op deze manier bij de aanmaak van afweerstoffen die ervoor zorgen dat er geen virussen je lichaam binnendringen.

Wanneer heb jij voor het laatst koudje gevat? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

 

 

Related Articles