You are here: Home » Baby & Kids » De hydrofiele luier; dáár heb je ze voor nodig!

De hydrofiele luier; dáár heb je ze voor nodig!

door Marieke
De hydrofiele doek kent vele toepassingen

Wat is de babyuitzetlijst ontzettend lang zeg! Heb je dat allemaal nodig? Vraag je je af? Bij sommige items heb jij je twijfels. Heb je dat echt nodig? En waarvoor ga je dat gebruiken? De hydrofiele luier (ook wel hydrofiele doek genoemd) is zo’n item. Je hebt er 6 van nodig, staat op je lijstje. Zoveel? Geloof ons. Met 6 stuks heb je absoluut niet genoeg. Als je baby er eenmaal is kom je erachter dat die hydrofiele luiers verrekte handig zijn. En voor je het weet ligt de lade van de commode vol met deze doeken. In dit artikel vertellen wij je wat je er allemaal mee kunt.

Wat is een hydrofiele luier eigenlijk?

Een hydrofiele luier is eigenlijk gewoon een doek, meestal van zo’n 70 x 70 cm. Er zijn ook grote varianten, de zogenaamde XL doeken. Oorspronkelijk is zo’n doek wit van kleur, maar tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar in allerlei andere kleuren, en zelfs met leuke prints. De hydrofiele doek heeft een heel aantal voordelen ten opzichte van andere doeken.

  • De doek droogt snel nadat deze nat is geworden.
  • De stof is zacht, ideaal voor een babyhuidje.
  • Ze zijn te wassen op 90 graden.
  • De stof is heel dun, neemt weinig ruimte in beslag in je kast. Maar ook in de wasmachine.
  • De doeken absorberen erg goed.

Tip 1: Afdrogen

In de eerste plaats in de hydrofiele luier te gebruiken als handdoek, om je baby mee af te drogen. De stof is zacht en daardoor ideaal voor het gevoelige babyhuidjes. Daarnaast zijn de doeken ook dun, daardoor kun je makkelijk in alle huidplooitjes komen en tussen al die kleine teentjes. De doeken absorberen goed en daardoor is het huidje van je baby snel droog.

Tip 2: Als spuugdoek

Als je je kindje de fles geeft, is de hydrofiele doek ideaal om bij de hand te houden voor als er een mondje terugkomt. Daarmee kun je makkelijk het mondje van je baby weer schoonmaken. Moet je kindje na de fles een boertje laten? Leg dan eerst de grote doek over je schouder. Daarmee voorkom je dat je kindje over jouw trui spuugt.

Tip 3: In wieg, ledikant of kinderwagen

Vouw de hydrofiele doek in een punt, een driehoek. Leg de doek op in het wiegje, ledikantje of kinderwagen op de plek waar het hoofdje komt. De punten van de doek stop je stevig onder het matrasje. Als je kindje ligt te slapen en het geeft onverhoopt een klein mondje melk terug, dan is alleen de doek vies en niet het hele hoeslakentje. Zo hoef je alleen maar dagelijks de doek te verwisselen en niet steeds het hele beddengoed. Scheelt werk, maar ook was.

Tip 4: Op het aankleedkussen

Op de commode ligt een aankleedkussen met daarover een hoes. Vouw een hydrofiele doek dubbel en leg deze daar weer bovenop. Als je kindje een plasje doet als je hem aan het verschonen bent, dan hoef je alleen maar de doek in de was te gooien.

Lees ook: 6 items die onmisbaar zijn in de babykamer

Tip 5: Inbakerdoek

Schieten de handjes van de baby alle kanten op en houd het zichzelf daardoor wakker? Wikkel je baby in, in een hydrofiele doek. Voor je kindje een veilig en geborgen gevoel.

Tip 6: Als lakentje

Als het heel warm is in de zomer dan is een laken en een dekentje veel te warm. Een grote XL hydrofiele doek kun je dan gebruiken als lakentje tijdens warme zomerdagen.

Tip 7: Tijdens borstvoeding

Geef je borstvoeding en wil je je borst bedekken, bijvoorbeeld als je buitenhuis borstvoeding geeft? De doek biedt uitkomst. Stop een puntje van de doek onder je BH-bandje en leg de doek over je baby. Dit zorgt er ook voor dat je kindje niet afgeleid wordt en alles ziet er in de omgeving gebeurt.

Waar gebruik jij de hydrofiele doek voor?

Related Articles