You are here: Home » Baby & Kids » Je kind veilig in de auto | 5 tips

Je kind veilig in de auto | 5 tips

door Marieke
Je kind veilig in de auto

Veilig in de auto; Met alleen een goede autostoel die alle veiligheidsnormen voldoet ben je er nog niet. Het is ook belangrijk dat je de autostoel op de juiste manier gebruikt zodat veiligheid optimaal gewaarborgd is. Waar je goed naar moet kijken is of je kind op de juiste manier in de autogordel zit, maar ook of de autostoel wel op de juiste manier is geïnstalleerd. In dit artikel geven wij 5 tips zodat jij je kindje veilig in de auto kunt vervoeren.

Welk autostoeltje

Het is verplicht om kinderen die kleiner zijn dan 1.35 meter in een goedgekeurd autostoeltje te vervoeren. Er zijn peuterautostoeltjes die vallen onder gewichtsgroep 1, van 9 tot 18 kilo of op basis van lengte tot 1.05 meter. Daarna kun je een autostoel gebruiken die valt onder gewichtsgroep 2/3, van 15 tot 36 kilo of op basis van lengte van 1.05 meter tot 1.35 meter.

Je mag je kindje zowel voorin, als achterin de auto vervoeren. Voor de veiligheid maakt dat geen verschil. Het is wel veiliger als jij je baby zo lang mogelijk tegen de rijrichting in laat vervoeren. Schakel de airbag van de zitplaats van het kind uit.

Een autostoel kopen

Als je een autostoel gaat kopen, neem dan je kind mee, maar ook de auto waarin het stoeltje grotendeels gebruikt gaat worden. Probeer verschillende stoeltjes uit in je auto, laat je kindje er ook in zitten en kies dan degene die het beste past. Laat je ook goed inlichten over hoe het stoeltje op de juiste manier geïnstalleerd moet worden in de auto.

Een veilige autostoel is best een dure aanschaf. Velen onder ons zullen ook op Marktplaats naar een nog goede autostoel zoeken. Koop alleen een tweedehands autostoel als jij zeker weet dat de autostoel nog nooit betrokken is geweest bij een aanrijding. Koop ook geen autostoel met beschadigingen. Zo weet jij zeker dat je kind veilig in de auto vervoerd kan worden.

Gebruik het stoeltje op de juiste manier

Met alleen een autostoel die voldoet aan de veiligheidsnormen ben je er nog niet. Wees jezelf ervan verzekerd dat een autostoel op de juiste manier is geïnstalleerd. Lees daarvoor de handleiding goed door of bekijk filmpjes die je op internet vindt. Als jij je kind in het autostoeltje zet, zorg er dan ook altijd voor dat de gordel goed zit. Let erop dat de gordel niet gedraaid zit, dat de gordel de juiste weg volgt en dat deze niet te los zit. Zorg er ook voor dat de gordel goed vastgeklikt zit en dat deze niet halverwege de reis los schiet.

Bij anderen in de auto

Gaat jouw kindje wel eens met opa en oma mee in de auto? Of met iemand anders! De tijdens zijn veranderd. Jouw ouders hoefden waarschijnlijk helemaal nog niet aan allerlei veiligheidseisen te voldoen. Jij mocht wellicht nog wel zonder gordel op de achterbank zitten toen je klein was. En toen je een baby was werd je met reiswieg en al zo op de achterbank gezet.

Gaat jouw kind met een ander mee in de auto? Leg dan het gebruik van de autostoel heel goed uit aan degenen met wie je kind meegaat. Vooral als diegene zelf geen ervaring met autostoeltjes heeft. Plaats desnoods zelf de autostoel in de auto en leg die ander ook uit door welke gleuven de gordel geleid moet worden.

Veilig in het buitenland

In alle landen van de EU geldt een regelgeving voor vervoer van kinderen in de auto. Toch kunnen er verschillen zijn tussen de landen. In sommige landen moet een kind tot 1,50 in een autostoel vervoerd worden. Als je met de auto naar het buitenland gaat, laat je dan goed informeren over de regels in de landen waar je doorheen komt en waar je naartoe gaat.

Lees ook: Vakantie met kinderen voorbereiden: 6 tips

 

Related Articles