You are here: Home » Lifestyle » Zo kies je de perfecte stofzuiger

Zo kies je de perfecte stofzuiger

door danny
Zo kies je de perfecte stofzuiger

Er bestaan verschillende soorten stofzuigers, gaande van de steelstofzuiger tot de robotstofzuiger. Deze stofzuigers hebben stuk voor stuk hun eigen unieke kenmerken en zijn lang niet altijd even geschikt. Om je te helpen bij het vinden van de beste stofzuiger leggen we uit waarop je zoal moet letten en welke afwegingen je moet maken.

Kies het juiste type stofzuiger

In eerste instantie moet je weten dat er verschillende soorten stofzuigers bestaan die stuk voor stuk hun eigen voor- en nadelen hebben. De traditionele sledestofzuiger, met of zonder zak, laat zich kenmerken door een goede wendbaarheid en een krachtige motor. Het snoer is echter een belangrijke beperking.

Een steelstofzuiger is nog wendbaarder, heeft geen snoer en is compacter. Vaak is er ook een kruimeldief ingebouwd. Het nadeel is dan weer dat de accuduur beperkt is en de zuigkracht lager ligt. Ten slotte is er de robotstofzuiger. Dit is een slimme stofzuiger die automatisch stofzuigt en die obstakels detecteert. Maar een robotstofzuiger is wel duurder en is niet altijd de beste oplossing. De trappen zal je bijvoorbeeld nog steeds zelf moeten stofzuigen.

Maak de keuze tussen een stofzuiger met of zonder zak

Maak de keuze tussen een stofzuiger met of zonder zak

Bij robotstofzuigers en steelstofzuigers gaat het altijd om een reservoir, maar bij een sledestofzuiger heb je de keuze. Een sledestofzuiger met zak is over het algemeen goedkoper, maar je moet wel regelmatig nieuwe zakken kopen. Hierdoor zijn ze duurder in gebruik. Bovendien zijn stofzuigers met een stofreservoir energiezuiniger en zal de zuigkracht niet afnemen wanneer het reservoir vol begint te zitten, terwijl dit wel zo is bij een stofzuiger met zak.

Nadelen van een stofzuiger met reservoir is dat ze iets luidruchtiger zijn en dat er stof vrijkomt bij het ledigen. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor mensen met allergieën, zoals hooikoorts of een stofallergie. Bovendien zijn ze ook iets minder geschikt als je huisdieren hebt. Zo houdt een stofzak namelijk ook vieze geurtjes tegen.

Staar je niet blind op het vermogen

Veel mensen kijken nog steeds naar het vermogen van een stofzuiger. Echter, het vermogen zegt niks over de zuigkracht van een motor. Het geeft enkel de kracht van de motor aan. Het is dus niet zo dat een stofzuiger met een vermogen van 900 watt automatisch een hogere zuigkracht heeft dan een stofzuiger met een vermogen van 750 watt. Integendeel, de stofzuiger met een hoog vermogen kan heel inefficiënt met de energie omgaan. De enige manier om achter de zuigkracht te komen, is door reviews te lezen of de stofzuiger uit te proberen. Sommige verkopers zoals Coolblue geven dit wel heel transparant aan, maar dit is toch de uitzondering.

Let ook op het geluidsniveau

Een van de zaken waar niet vaak op wordt gelet, is het geluid. Dit loopt nochtans enorm uiteen. Er zijn stofzuigers die zo stil zijn dat je zelfs de telefoon nog hoort en er zijn er die niet alleen de kinderen maar ook de buren wekken. Hoe hoger het aantal decibellen, hoe luider de stofzuiger is. We spreken van een stille stofzuiger als het geluidsniveau lager ligt dan 60 dB. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een vaatwasser. Dit zal in principe altijd een stofzuiger met zak zijn, net omdat de zak als geluidsdemper fungeert.

Related Articles