You are here: Home » Hobby » Een legpuzzel maken; een populaire hobby voor jong en oud

Een legpuzzel maken; een populaire hobby voor jong en oud

door Marieke
Een legpuzzel maken

De legpuzzels vliegens als zoete broodjes over de toonbank. Of het nu een legpuzzel van 500 stukjes is, van 1000, 2000 of soms zelfs nog groter, niets lijkt te gek. En voor dat de ene puzzel af is, ligt de volgende puzzel alweer klaar om gemaakt te worden. De legpuzzel is weer helemaal terug van weggeweest en dat is niet zonder reden. Waarom puzzelen zo’n populaire hobby is voor jong en oud? Wij zetten een vijftal redenen voor je op een rijtje.

Je traint je geheugen

Net als het maken van een Sudoku of een denkpuzzel of denkspel, train je met het maken van een legpuzzel je geheugen. Er wordt namelijk een beroep gedaan op je ruimtelijk inzicht en informatieverwerking. Hoe uitdagender en moeilijker de puzzel is, hoe meer je geheugen getraind wordt. Klinkt logisch toch?! Het maken van een moeilijke legpuzzel kost moeite, je hersenen worden echt aan het werk gezet. Ook zou het maken van een puzzel je creatiever maken en je probleemoplossend vermogen vergroten. Welke uitdaging ga jij als eerste aan?

Samenbindend

Hoe leuk is het om samen met je partner of met je hele gezin rondom de tafel te zitten en samen te puzzelen. Puzzelen is sociale en gezellige activiteit om met elkaar te doen. Bovendien kun je tijdens het puzzelen met elkaar de mooiste en diepste gesprekken voeren, wat je tijdens een avondje tv-kijken niet doet. Tijdens het puzzelen is praten ook veel makkelijker. Je handen zijn bezig en je ogen zijn op de puzzel gericht. Dat praat veel makkelijker dan wanneer je rondom de tafel zit en elkaar zit aan te staren. Dan lijken de gesprekken wat moeilijker op gang te komen dan wanneer je samen met een activiteit bezig bent. Puzzelen is daarom bij uitstek een samenbindende activiteit wat niet alleen een flinke dosis gezelligheid met zich meebrengt, maar ook nog eens de mooiste gesprekken oplevert.

Het brengt je gelukt

Niet alleen klavertjes brengen geluk, ook het maken van een puzzel zorgt ervoor dat je je enorm blij kunt voelen. Elke keer wanneer je een stukje op de juiste plek weet te leggen dan levert je dat een euforisch gevoel op. Elke keer wanneer jij dat gevoel hebt, komt er in de hersenen een stofje vrij dat dopamine genoemd wordt. Dit stofje wordt ook wel gelukshormoon genoemd. Dit zorgt ervoor dat je door wilt gaan met de puzzel en er steeds meer zin in hebt om de puzzel af te ronden. Het is niet voor niets dat de puzzel per se af moet, ondanks dat het al lang en breed bedtijd is en er morgen gewoon weer een dag is.

Een flinke boost zelfvertrouwen

Hoe moeilijker de puzzel is, hoe trotser je op jezelf kunt zijn wanneer je de puzzel helemaal af hebt. Dat heb je toch maar weer mooi gefikst. Het geeft je niet alleen voldoening, het geeft je ook nog eens een flinke boost zelfvertrouwen. Zie je wel dat je het kunt! En dat smaakt naar meer. De volgende puzzel wordt er één die net een stapje moeilijker en uitdagender is.

Je krijgt er energie van

Puzzelen helpt je ontspannen, het verlaagt je stressniveau. Het is niet voor niets dat puzzelen een vorm van meditatie wordt genoemd. Je wordt er helemaal zen van. Tijdens het puzzelen heb je geen last van tijdsdruk zoals je soms wel op je werk of tijdens de studie kunt ervaren. Toch is het van belang dat je tijdens het puzzelen scherp en alert bent. Het is belangrijk dat je je kunt focussen en geconcentreerd blijft. Deze staat van ontspanning, terwijl je tegelijkertijd wel alert bent, is een ideale staat van je hersenen. Het geeft je energie, je stemming verbetert, het verhoogt je concentratie, je slaapt beter, je wordt er blij van. En dat is niet alleen heel prettig voor jezelf, ook voor je omgeving.

Lees ook: Netflix is lekker, lezen is leuker (en leerzamer)
Lees ook: Schilderen – een ontspannende hobby

Related Articles