You are here: Home » Baby & Kids » 5 activiteiten om je kind binnenshuis te vermaken

5 activiteiten om je kind binnenshuis te vermaken

door Marieke
Activiteiten voor binnenshuis

Het liefst laat je je kind buiten spelen. Genieten van het prachtige weer en alles wat er buiten te doen is. Heerlijk in beweging zijn is goed en gezond voor kinderen. Helaas laat het weer het niet altijd toe. Als het koud, regenachtig en guur is, zullen kinderen zich binnen moeten vermaken. Regelmatig bedenken ze zelf wel een activiteit om te doen, maar soms slaat de verveling toe en moet je ze even op weg helpen. In dit artikel geven wij een vijftal activiteiten waarmee je kind zich ook binnenshuis urenlang kan vermaken.

Een hut bouwen

Een hut bouwen is toch wel een van de favoriete activiteiten van kinderen. Het wordt pas helemaal leuk als de hut klaar is. Dan komen de poppen, keukenspulletjes en van alles en nog wat tevoorschijn om in de hut het echte leven na te bootsen. Het wordt helemaal echt als kinderen in de tent ook echt mogen eten en drinken.

Wist je trouwens dat je van een eettafel snel en handig een hut kan maken? Schuif alle stoelen weg en drapeer een aantal lakens over de tafels tot ze aan alle kanten de vloer raken. Een mama die handig is met de naaimachine kan er zelfs een maken die passend is voor de tafel thuis. Een deur en een raam erin maakt het helemaal compleet en met textielstiften kunnen er nog allerlei toevoegingen op getekend worden. Zulk soort tenten, voor over de eettafel, zijn ook in de winkel te koop, zelfs in de vorm van een brandweerkazerne of politiebureau. Dat geeft weer een heel andere dimensie aan het spel.

Koken en bakken

Veel kinderen houden van koken en bakken. Cupcakes of koekjes wordt daarom ook veel gemaakt. Superleuk en lekker natuurlijk Je kind is helemaal trots als hij iets kan eten wat zelfgemaakt is. Tegenwoordig zijn er ook heel veel kook- en bakboeken speciaal voor kinderen. Leuke recepten die op een kindvriendelijke manier zijn opgeschreven. Een kind kan zo zelf aan de slag met een recept. Oudere kinderen kunnen het zelf helemaal alleen. Wist je dat bakken ook goed is voor de rekenvaardigheid van kinderen? Kinderen leren hierbij wegen.

Ook kun je het avondeten samen bereiden. Laat een kind een pizza beleggen of maak samen een grote pan spaghetti of macaroni. Dat wordt smullen.

Speurtocht

Een speurtocht hoef je niet alleen buiten te doen, het kan ook in huis. Er zijn verschillende activiteiten die je thuis kunt doen. Maak bijvoorbeeld 10 close-up foto’s van bepaalde items in huis en laat je kind daar naar op zoek gaan. Ook kun je letters verstoppen in huis. Zijn alle letters gevonden dan is er een woord mee te bedenken.

Een ander leuke opdracht is om je kind zelf met een telefoon of een fototoestel op pad laten gaan. Door het huis dan. Je geeft 10 opdrachten waar een kind een foto van moet maken.

Ook kun je een bingo maken waarop je een x-aantal items zet. Je kind moet dan in een bepaalde tijd zoveel mogelijk spullen van de bingokaart verzamelen. Zo zijn er heel wat opdrachten die in huis gedaan kunnen worden.

Film kijken

Wat ook een supergezellige activiteit kan zijn is om met elkaar een film te kijken. Maak er dan ook iets heel gezelligs voor door samen onder een dekentje op de bank te kruipen, een glas drinken te nemen en natuurlijk hoort daar een grote bak popcorn of een schaal M&M’s bij. Voor jou is het dan wel fijn als het een film is wat ook volwassenen nog leuk vinden, maar die zijn er gelukkig genoeg. Neem Disneyfilms bijvoorbeeld, die zijn voor jong en oud geschikt.

Fotoalbums bekijken

Pak er eens een aantal fotoalbums bij en ga deze samen met je kind bekijken. Dit kunnen de fotoalbums van je kind zelf zijn, maar ook fotoalbums van jou van vroeger. Of het trouwalbum van papa en mama. Het leukste is natuurlijk als jij bij een aantal foto’s leuke verhalen kunt vertellen. Je kind zal daar zeker van smullen.

Activiteiten te over voor binnenshuis. Heb jij nog leuke en originele tips om in huis met kinderen te doen?

Lees ook: Speelafspraakjes; zo houd je het gezellig!

Related Articles