You are here: Home » Nieuw » Nieuwe tuin inrichten? 6 praktische tips!

Nieuwe tuin inrichten? 6 praktische tips!

door Judith

Een nieuwe tuin inrichten is spannend, opwindend en biedt heel veel mogelijkheden. Dat kan zijn omdat je een nieuwbouwwoning hebt laten bouwen, waar de tuin nog bestaat uit bouwgrond. Of misschien is jouw tuin gewoon toe aan een grote renovatie en ga je hem daarom opnieuw inrichten. Hoe het ook zij: tijd voor het ontwerpen van een nieuwe tuin. Maar hoe doe je dat? Dit zijn 6 praktische tips!

 1. Maak een duidelijke schets

Je kunt natuurlijk meteen advies aanvragen bij een dure hovenier. Maar heel vaak zal deze je vragen naar je eigen plannen. Wat wil je met je tuin? Hoe groot moet het terras worden? Wil je een overkapping of tuinhuis in de tuin? Dit soort dingen kun je natuurlijk ook van tevoren bedenken. Maak alvast een duidelijke schets van je plan. Of, nog beter: gebruik een tuin ontwerp app en maak daarin een overzicht van je plannen. Je hoeft nog niet te bepalen welke beplanting je wilt, maar wel de verdeling terras / tuinpaden / groen.

2. Kun je het zelf?

Sommige projecten kun je prima zelf uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld zelf de grond omspitten en gras zaaien voor een mooi grasveld. Het maken van een border is ook helemaal niet moeilijk en is een prima DIY project. Andere dingen zijn moeilijker: het aanleggen van bestrating moet bijvoorbeeld gedaan worden door iemand met ervaring. En ook specialistische tuinwerk kun je beter uit handen geven. De blokhutten en tuinhuizen van blokhutwinkel kun je zelf plaatsen, maar je kunt ze ook laten plaatsen door de leverancier. Het is dus belangrijk dat je zelf inschat of je een klus wel of niet aankunt.

3. Vraag advies over beplanting

Beplanting is iets waar je wel over moet nadenken. Wordt jouw tuin grotendeels bestraat of wordt het een grasveld? Dan is het niet zo moeilijk om zelf de rest van de planten te regelen. Maar wil je een mooie border, dan is het verstandig om daar advies over te vragen. Een hovenier heeft vaak meer ideeën over de bloeiperiodes van planten, in welke grond ze moeten staan etc. Houd ook rekening met planten van de buren. Hebben de buren bijvoorbeeld een eikenboom in de buurt? Zorg dan voor een overdekt terras om te voorkomen dat je last krijgt van de eikenprocessierups.

4. Kijk in de omgeving rond

Loop eens door jouw buurt, wijk of dorp. Kijk op je gemak naar de tuinen. Zo ontdek je al snel wat je misschien leuk vindt in jouw nieuwe tuin en wat niet. Gebruik een app om bloemen en planten gemakkelijk te herkennen. Je komt op allerlei goede ideeën. Bovendien weet je ook al dat deze planten goed groeien in de grondsoort die in jouw regio ligt. Wil je graag meer weten van een bepaalde tuin? De meeste mensen vinden het prima als je gewoon aanbelt en ernaar informeert.

5. Koop grote objecten zelf

Wil jij iets groots in je tuin zetten? Een hoveniersbedrijf zal je waarschijnlijk een aanbod doen voor de complete tuin. Maar het is vaak verstandig om zelf op zoek te gaan naar de grote dingen. Wil je bijvoorbeeld een tuinhuis of overkapping in de tuin? Dan is het meestal een stuk voordeliger als je zelf op zoek gaat. Je kunt dan precies alles van je keuze vinden zoals je dat wenst. Als je iets groots bestelt bij een hovenier, is er kans dat je een beperkte keuze hebt. Bedenk dat een hovenier meestal samenwerkt met een leverancier en daar dus zelf ook nog geld aan verdient als tussenpersoon.

6. Maak een duidelijke prijsinschatting

De kosten voor het nieuw aanleggen van een tuin lopen meestal snel op. Vooral bestrating aanleggen is erg duur. Maar denk ook aan het plaatsen van schuttingen en het kopen van planten. Wees realistisch bij het maken van een prijsinschatting. Bedenk ook wat je zelf kunt doen, want daarmee bespaar je veel geld. Onderschat de kosten van je tuinplanten niet: een border inrichten met volwassen planten kost al snel honderden euro’s! Ga liever voor kleine plantjes die nog zullen groeien, of ga op zoek naar stekjes bij familie en vrienden.

Een nieuwe tuin aanleggen is heel leuk en uitdagend. Het wordt echter alleen een succes als je begint met een goede voorbereiding. Je kunt niet zomaar in het wilde weg aan de slag gaan. Met deze 6 tips kun je op een overzichtelijke en voordelige manier beginnen aan het aanleggen van je nieuwe tuin.

Related Articles