You are here: Home » Baby & Kids » Je baby dragen in een draagdoek of draagzak

Je baby dragen in een draagdoek of draagzak

door Marieke
Je baby dragen in een draagdoek of draagzak

In een draagdoek heb je je baby lekker dicht tegen je aan terwijl je toch je handen vrij hebt. Een draagdoek past altijd en neemt weinig ruimte in beslag in je tas. Een draagdoek heeft allerlei voordelen. In dit artikel vertellen wij je graag alles over draagdoeken en waar je op moet letten bij de aankoop en gebruik ervan.

Waarom dragen?

In de baarmoeder is je baby altijd in contact met jou. Hij hoort jouw hartslag, je stem en voelt jouw bewegingen. Door je kindje vlak na de geboorte in de draagdoek bij je te dragen geef jij je kindje het vertrouwde en veilige gevoel van geborgenheid. Dat geeft een goede basis voor de sociale ontwikkeling. In een draagdoek ligt je baby altijd in een actieve houding. Daarmee ontwikkelt je baby een goed voor evenwicht en versterkt het de spieren in de rug en de nek.

Verschillende soorten draagdoeken

Er zijn verschillende soorten draagdoeken verkrijgbaar.

Rekbare draagdoek

De rekbare draagdoek is een lange lap stof, vaak van tricot. Je knoopt deze eerst om waarna je je baby erin zet. Een rekbare draagdoek is geschikt voor baby tot ongeveer 9 kg. Zodra het doek teveel gaat uitrekken, is het niet meer geschikt voor je baby. Een rekbare draagdoek kun je alleen gebruiken voor dragen op de buik.

Geweven draagdoek

Een geweven draagdoek rekt alleen diagonaal en is geschikt voor kinderen tot 4 jaar. Je kunt je kindje op je buik dragen, maar ook op je heup of op je rug.

De draagzak

Een draagzak is een voorgevormde drager. Een draagzak is niet altijd vanaf de geboorte te gebruiken. Pas vanaf 3 maanden mag een baby rechtop gedragen worden in de kikkerhouding, pas als de baby goed zijn benen kan spreiden. Afhankelijk van het merk dat je kiest kun je een draagzak gebruiken tot ver in de peutertijd en kun je deze gebruiken voor zowel buik-, rug-, en heupdragen. Het voordeel van een draagzak is dat deze snel en makkelijk in gebruik is en sluit met een clip.  Wanneer je kiest voor een draagzak is het goed om eerst je wensen op een rij te zetten en daar een geschikte draagzak bij te zoeken.

Veilig dragen

Wanneer je je kindje wilt dragen, dan wil je dat natuurlijk wel op een veilige manier doen. In de eerste plaats is het van belang dat je je pasgeboren kindje in verticale houding draagt, zo strak mogelijk tegen je aan. Zorg ervoor dat zowel de rug als de heupjes goed ondersteund worden en zolang je kindje niet zelfstandig kan zitten, dat ook de nek enorm goed ondersteund wordt. Verder is het van belang dat je baby vrij kan ademhalen tijdens het dragen.

Daarnaast is het ook van belang om op de beentjes van de baby te letten, hoe jonger de baby is, hoe dichter de beentjes bij elkaar moeten blijven. Als je baby ouder is mag je de beentjes meer spreiden. En als laatste noemen we de hoogte. Als je je kindje op je buik draagt, eigenlijk op je borst, dan moet het hoofdje vlak onder je kin komen. Je moet je kindje met gemak een kusje op het hoofdje kunnen geven.

Zo draag je je baby niet veilig

Er zijn ook een aantal aspecten te noemen die je beter niet kunt doen. We noemen er een paar. Als je je kindje op je buik draagt, dan kijkt je kindje als het ware naar jou, en niet met het gezichtje naar voren. Wil je dit wel? Er zijn speciale ergonomische draagzakken verkrijgbaar waarbij dat wel kan.

Een draagdoek is geen veilige plek om te slapen. Wanneer je baby toch in slaap valt, zorg er dan voor dat je baby het niet te warm krijgt en dat je goed zicht blijft houden op het gezichtje van je baby. Zorg er ook voor dat je baby niet teveel in kommahouding ligt, dat wil zeggen met het hoofdje sterk naar beneden gebogen. Dit kan de luchtstroom belemmeren. Een slapend kind is in de regel slapper en zakt daardoor verder onderuit wat onveilige situaties kan opleveren.

Als laatste willen we onze aandacht vestigen op het fietsen met een baby. Ga niet fietsen met je baby in een draagdoek, een draagdoek biedt geen enkele bescherming wanneer je valt. Een baby kan zelfs uit de draagzak vallen. Bovendien loop je het risico dat je baby tegen het stuur knalt als jij bijvoorbeeld plots moet remmen.

Oefenen zonder baby

Voordat je je baby in een draagdoek of draagzak draagt, is het van belang om eerst goed te oefenen met knopen van de doek en het om- en afdoen van de draagdoek. Doe dit zonder je baby.

Lees ook: 3x leukste badspeelgoed voor kinderen

Related Articles