You are here: Home » Baby & Kids » Leesdip? Niet met deze 5 tips!

Leesdip? Niet met deze 5 tips!

door Marieke
Voorkom een leesdip met deze 5 tips

Tijdens schoolweken wordt er ontzettend veel gelezen op school. Maar ook thuis wordt er flink wat geoefend met de kinderen. Maar er zijn periodes dat het leesonderwijs op een laag pitje staat. Bijvoorbeeld als het schoolvakantie is, maar ook in deze periode nu de kinderen niet naar school mogen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen een paar AVI-niveaus kunnen terugvallen als er niet consequent wordt geoefend met lezen. Zo’n terugval wordt ook wel een leesdip genoemd. In dit artikel geven wij 5 tips om kinderen, maar ook de ouders, te stimuleren en te motiveren om te blijven oefenen met lezen. Om zo een leesdip te voorkomen.

Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren gedrag van ouders. Als ouders graag lezen en regelmatig met hun neus in een boek zitten, dan zullen kinderen dat ook van je overnemen. Maak van een kwartiertje lezen een gezellig momentje. En dat kan overal zijn. Lekker op de bank in de huiskamer, maar het kan ook bij mooi weer in de tuin, of lekker bij papa en mama op het grote bed. Pak er allemaal iets lekker en wat te drinken bij en je hebt een supergezellig gezinsmomentje!

Goed voorbeeld doet immers goed volgens!

Recepten lezen is ook lezen

Lezen is lezen, en lezen hoeft niet altijd in een gewoon boek te zijn. Het maakt niet uit of het een leesboek, een stripboek of een informatief boek lezen is. Het is van belang dat kinderen leeskilometers maken, veel leeskilometers. Het lezen van een recept is ontzettend leerzaam voor kinderen. Kinderen moeten niet alleen het recept technisch kunnen lezen, maar ze moeten ook uitvoeren wat ze lezen. En dat stukje begrijpend lezen wat er in zit, maakt het voor de kinderen nog leerzamer. Daarnaast is het uitvoeren van een recept ook een goede rekenoefening. Dus ga op zoek naar een lekker lunchrecept, recept voor het avondeten, toetje of gewoon iets lekkers; en ga gezellig met je kind de keuken in!

Film kijken met ondertiteling

Natuurlijk wil je de schermtijd zoveel mogelijk binnen de perken houden; maar wist je dat een film kijken ook ontzettend leerzaam is? Zet de film dan niet op Nederlands gesproken, maar op Nederlandse ondertiteling. Je dwingt de kinderen dan om de ondertiteling te lezen. Daarnaast steken ze ook nog iets van de Engelse taal op. Twee vliegen in een klap dus!

Lees ook: Voorlezen aan je kind; 9 tips

Leesbingo

Ga eens naar de bieb en haal een dikke stapel boeken. Vervolgens maak je thuis een leuke bingokaart. Op internet zijn er ook vele te vinden. Op de bingokaart zet je een aantal leuke plekken waar je kind kan lezen of leuke manieren om te lezen. We zetten een aantal tips op een rijtje:

 • Met een zaklamp
 • In pyjama
 • In badpak
 • Met een pet op
 • In de badkamer
 • Op de trap
 • Voor de spiegel
 • In de speeltuin
 • Tegen de boom
 • Liggend in het gras
 • Op de schommel

Zodra er 10 minuten op een plek gelezen is, dan mag het item doorgestreept worden. Als je dit elke dag doet, dan is aan het eind van de week of de vakantie een kaart vol. Als presentje kun je je kind bijvoorbeeld een boekenlegger geven. Door middel van een leesbingo motiveer je je kinderen op te lezen en kun je een leesdip voorkomen.

Luisterboeken

Lezen en luisteren werkt ook heel goed om een leesdip te voorkomen. Zoek een leesboek waar ook een luisterboek van is en laat je kind het boek luisteren terwijl hij ondertussen het boek ook leest.

 

 

Related Articles