You are here: Home » Baby & Kids » Huiswerk maken; zo houd je het leuk en gezellig!

Huiswerk maken; zo houd je het leuk en gezellig!

door Marieke
Huiswerk maken

Het begint vaak al in groep 3; via de mail krijgen ouders lijstjes met woorden die je elke dag met je kind moet oefenen met lezen. Het liefst 10 minuten per dag. En zo langzaam maar zeker wordt het huiswerk wat kinderen mee naar huis kregen steeds meer en meer. Tot in groep 8 zelf wel voor elke dag een vak. Waar het ene kind elke dag trouw en met plezier zijn of haar huiswerk maakt, vindt het andere kind er helemaal niks aan en moet je als ouders je kind steeds stimuleren en motiveren. In dit artikel geven wij je een aantal tips zodat het huiswerk maken iets leuker en gezelliger wordt thuis.

Tip 1: Kies voor een vast moment op de dag

Veel kinderen zijn gebaat bij duidelijkheid en structuur. Voor die kinderen is het belangrijk dat het huiswerk op een vast moment van de dag gemaakt wordt. Dan is het steeds duidelijk wanneer het huiswerk wordt gemaakt. Het ene kind vindt het fijn om het direct na schooltijd te doen, zodat het maar gedaan is. Het andere kind is er meer bij gebaat om eerst even te ontspannen van de schooldag en wil het liefst direct na het avondeten aan de slag gaan.

Tip 2: Smartphone aan de kant

De smartphone kan een kind erg afleiden van waar het mee bezig is. Elke keer als er weer een berichtje binnenkomt is de aandacht weg en duurt het huiswerk maken alleen maar langer en zonder aandacht. Spreek met je kind af dat de telefoon weggelegd wordt zodra hij of zij aan het huiswerk begint. Als het huiswerk op de eigen slaapkamer wordt gemaakt, laat het dan de smartphone beneden liggen. Eventueel kun je ook afspreken dat als het werk af er een spelletje op de telefoon gedaan mag worden.

Tip 3: Kies een vaste plek

Het ene kind vindt het heel erg fijn als het huiswerk in de woonkamer gemaakt kan worden. Het andere kind vindt het juist fijn als het even alleen kan zitten op de eigen slaapkamer. Kies de plek waar het fijnste het huiswerk gemaakt kan worden. Probeer eens een tijdje verschillende plekken uit als het niet direct duidelijk is welke plek nu het fijnst is.

Leestip: Zo kom je wel op tijd op school

Tip 4: Laat merken dat jij beschikbaar bent

Het is niet goed dat jij de hele tijd naast je kind zit terwijl het huiswerk maakt. Maar laat wel duidelijk weten dat jij bereid bent om te helpen als het eventjes te moeilijk wordt en het hulp nodig heeft. Laat ook weten dat jij beschikbaar bent om het huiswerk te overhoren indien nodig. En als jij je kind helpt met het werk, leg dan ook even jouw smartphone aan de kant.

Tip 5: Help je kind op weg

Er zijn kinderen die eventjes op weg geholpen moeten worden bij het maken van huiswerk. Voordat je kind aan het huiswerk begint, ga even samen zitten en maak een planning. Bekijk wat er allemaal gedaan moet worden en wat precies wanneer af moet. Maak aan de hand daarvan een schema. Zo leert je kind ook dat het niet handig is om al het huiswerk voor de laatste dag te bewaren en dat je het beter maar direct kunt doen zodra het huiswerk mee naar huis komt.

Tip 6: Onderbreking

Heeft je kind een paar vakken huiswerk te maken? Dan is het na een poosje tijd voor een korte onderbreking. Ga een gezellig te drinken met iets lekkers erbij en maak een gezellig babbeltje over hoe het gaat. Daarna kan je kind weer vol goede moed aan de slag.

Tip 7: Maakt je kind het huiswerk, of jij?

Jij hoeft geen huiswerk meer te maken, maar het is verleidelijk om het voor je kind over te nemen en alle goede antwoorden voor te zeggen. Als jij je kind goed wilt voorbereiden dat laat je je kind zelf het huiswerk maken. Dat betekent niet dat jij je kind niet mag helpen, maar neem het niet over. Is er een foutje gemaakt? Prima, dat mag. Jij hoeft het niet voor hem te verbeteren.

Leestip: Met deze 6 tips voorkom je spullen die kwijt raken
Leestip: De voor- en nadelen van een continurooster

Related Articles