You are here: Home » Gezond » Is koffie gezond? Alle gezondheidsvoordelen op een rijtje!

Is koffie gezond? Alle gezondheidsvoordelen op een rijtje!

door Jaro
koffie gezond

Nederland is een echt koffieland. We drinken koffie bij het wakker worden, in de middag en zelfs in de avond. Te veel koffie drinken is natuurlijk niet gezond, maar wat als je af en toe koffiedrinkt? Is koffie nu gezond of ongezond?

Is koffie gezond?

De grote vraag is dus: is koffie goed voor je? Het antwoord is ja mits je koffie met mate drinkt… Tien bakken koffie op een dag is natuurlijk niet gezond, maar een aantal bakjes zeker wel. Waarom is koffie gezond voor je? Wij hebben de gezondheidsvoordelen op een rijtje gezet!

1 Je energieniveau verbetert

Koffie staat natuurlijk bekend om de cafeïne die in het drankje zit. Is cafeïne gezond? Jazeker. Door dit stofje wordt namelijk je energieniveau verbetert en kun je zelfs slimmer worden. Wanneer de cafeïne in je bloedstroom wordt opgenomen gaat dit naar je hersenen. Hier vindt een proces plaats met een stimulerend effect als gevolg. Je energieniveau verbetert en uit meerdere onderzoeken blijkt ook dat de hersenfunctie verbetert.

2 Het verlaagt risico op diabetes type II

Wereldwijd hebben maar liefst 300 miljoen mensen last van diabetes type II. Als je hier last van hebt dan kamp je met insulineresistentie en verhoogde bloedsuikerniveaus. Wat blijkt nu uit verschillende onderzoeken: koffiedrinkers hebben minder kans om diabetes type II te krijgen. Zo geven de onderzoeken aan dat koffiedrinkers minstens 25% minder kans lopen op deze ziekte.

3 Tegengaan van depressie

Naast fysieke gezondheidsvoordelen, brengt het drinken van koffie ook een aantal mentale gezondheidsvoordelen met zich mee. Eén van deze voordelen; koffie kan depressie tegen gaan. Zo blijkt uit onderzoek dat de kans op het krijgen van een depressie afneemt bij mensen die 4 of meer bakken koffie per dag drinken. Minder kans op depressie én ook zijn koffiedrinkers minder snel geneigd om zelfmoord te plegen.

is koffie gezond

4 Hulp bij het afvallen

Cafeïne vind je in bijna alle producten en supplementen voor vetverbranding. Dit is niet voor niets, cafeïne is namelijk een van de weinige stofjes waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het helpt bij vetverbranding. Zo bevordert dit de spijsverteringssnelheid met 10% én ook de vetverbranding met een vergelijkbaar percentage. Bij slanke mensen kan het de vetverbranding zelfs met 29% versnellen.

5 Bescherming van de lever

Je lever is een uitermate belangrijk orgaan met verschillende functies. Nadeel is dat de lever vatbaar is voor meerder ziektes zoals leververvetting en hepatitis. Deze ziektes kunnen zorgen voor levercirrose, oftewel beschadiging aan de lever. Nu blijkt uit verschillende onderzoeken dat het drinken van koffie je lever beschermt tegen cirrose. Zo lopen mensen die minstens 4 bakken koffie per dag drinken, maar liefst 80% minder risico op levercirrose.

6 Beschermen tegen Alzheimer en dementie

Alzheimer is een ziekte die veel voorkomt in Nederland, met name bij oudere mensen van boven de 65 jaar. Deze ziekte veroorzaakt dementie en dit is een verschrikkelijke aandoening voor de patiënt, maar ook vooral voor vrienden en familie. Er is tot op het heden geen remedie tegen Alzheimer, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om dit te voorkomen, waaronder dit het drinken van koffie. Koffiedrinkers lopen volgens onderzoek zo’n 65% minder kans op het ontwikkelen van Alzheimer.

Dus om antwoord te geven op de vraag ‘Is koffie gezond voor je?’: ja! Zo maak je minder kans om ziektes zoals Diabetes type II te krijgen, wordt je minder snel depressief en is koffie drinken goed voor je uithoudingsvermogen! Hoeveel bakken koffie drink jij op een dag? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles