You are here: Home » Baby & Kids » Tips voor als je kind bang is voor vuurwerk

Tips voor als je kind bang is voor vuurwerk

door Marieke
Bang voor vuurwerk; tips

Het is bijna Oud & Nieuw en om je heen hoor je weeer steeds vaker de knallen van het vuurwerk. Het ene kind kan niet wachten tot hij de straat op mag om vuurwerk af te steken, het andere kind blijft de dagen rond de jaarwisseling het liefst binnen om de harde knallen van al het vuurwerk zoveel mogelijk te ontlopen. In dit artikel lees je een aantal tips om jouw kind bij te staan wanneer het bang is voor vuurwerk. Op deze manier kun je een ontspannen afsluiting van het oude jaar en start van het nieuwe jaar tegemoet gaan.

Oorzaken van de angst voor vuurwerk

We kunnen ons best voorstellen dat een kind bang is voor vuurwerk. Veel volwassenen vinden het immers ook niks. De angst voor vuurwerk kan verschillende oorzaken hebben:

  • Je kind is gevoelig en heeft al snel last van harde geluiden
  • Wanneer je als ouders zelf bang bent voor vuurwerk, voelen kinderen dat aan.
  • Jonge kinderen begrijpen niet wat het is en waarom er ineens zoveel harde knallen zijn.
  • Een kind heeft een ‘nare’ ervaring opgedaan met vuurwerk. Het is bijvoorbeeld een keer hard geschrokken van een harde knal.
  • Een kind heeft via tv of internet een filmpje gezien waarin het fout is gelopen met vuurwerk. Denk bijvoorbeeld aan reclames.

Tips om er voor je kindje te zijn

Hieronder geven we een aantal tips om de angst voor vuurwerk bij je kind te verminderen.

Tip 1: Wat is vuurwerk?

Vertel je kind ruim van tevoren wat vuurwerk precies is en waarom mensen het afsteken met Oud & Nieuw. Vertel ook dat sommige mensen al eerder in het jaar vuurwerk afsteken en dat het dan niet iets is om van te schrikken. Je kunt ook een filmpje laten zien waarin wordt laten zien hoe vuurwerk precies werkt. Praat er daarna met je kindje over. Wat heb je gezien? Wat heb je geleerd? Was het alleen eng? Of zijn er ook leuke dingen aan vuurwerk?

Tip 2: Neem je kind serieus

Neem de angst van je kind altijd serieus. Vraag aan je kindje waar het precies bang voor is. Zijn het de harde knallen of is je kindje bang dat er iets erg gebeurt door het vuurwerk?

Tip 3: Maak je kindje wakker

Tijdens Oud & Nieuw kan het om 0:00 uur ineens losbarsten. Je kunt erop hopen dat je kindje erdoorheen slaapt, maar de kans is groot dat een kind in paniek wakker wordt vanwege de harde knallen. Je kunt dan het beste je kindje vóór dat het 0:00 uur is wakker maken. Op deze manier kun jij je kindje voorbereiden op wat bijna komen gaat.

Tip 4: Houd contact

Direct contact helpt al om de ergste spanning weg te nemen. Jongere kinderen kun je op schoot nemen, oudere kinderen kun je tegen je aan laten zitten of staan. Een arm om de schouder, een aai over de bol of een dikke knuffel heeft al een kalmerende werking op je kind. Wellicht heeft je kind een favoriete knuffel die het bij zich wil houden.

Tip 5: Geluidsdempers

Wanneer je kindje last heeft van de harde knallen, kun je je kindje ook geluidsdempers geven. Dit kunnen oordopjes of een gehoorbeschermende koptelefoon zijn. De harde knallen komen zo veel minder hard binnen. Ook kun je favoriete muziek van je kind luisteren.

Tip 6: Leg nadruk op de kleuren

Wanneer je samen vuurwerk gaat kijken, leg dan vooral de nadruk op de prachtige kleuren die in de lucht verschijnen. Welke kleur vind je kindje het mooist? Welke vormen ziet je kind in de lucht verschijnen?

Tip 7: Maak er vooral een gezellig moment van

Maak er met elkaar een leuk en gezellig momentje van. Geef je kindje wat lekkers te drinken en te eten, bijvoorbeeld chocolademelk en chips. En dat midden in de nacht. Kinderen gaan dan het vuurwerk associëren met gezelligheid en wellicht is je kindje op een ander jaar minder angstig voor het vuur werk.  

Lees ook: Wist jij dat je hond hier stress van krijgt?

Related Articles