You are here: Home » Baby & Kids » Waarom een hobby goed is voor je kind; 6 redenen

Waarom een hobby goed is voor je kind; 6 redenen

door Marieke
Hobby

Als je kindje 4 jaar is gaat het voor het eerst naar school. Het kost best wel wat tijd om te wennen. Als je kind eenmaal gewend is ga je eens nadenken over zwemles. Zo tegen de tijd dat je kind zijn zwemdiploma heeft gehaald is het tijd om na te denken over een andere hobby. Maar wat kies je dan? Een muziekinstrument, een sport, tekenen of schilderen, of nog wat anders? Het is goed om samen met je kind te ontdekken wat hij of zij nu echt leuk zal vinden en wat proeflessen te laten doen. Want het hebben van een hobby is heel goed voor de ontwikkeling van je kind. In dit artikel noemen we 6 redenen.

Het leert geduld te hebben

Stel; piano leren spelen wordt als hobby gekozen en je koopt een piano. Dan wil dat niet zeggen dat je kind ook direct piano kan spelen. Er zal geoefend moeten worden, en nog meer geoefend moeten worden en nog meer geoefend moeten worden. Is een onderdeel onder de knie, dan komt het volgende onderdeel wat geoefend mag worden. Niet alles lukt in één keer, niets lukt in één keer. Om piano te leren spelen is geduld voor nodig. Heel veel geduld. Maar als je kind er echt zin in heeft, dan zal het vast wel lukken. Met af en toe wat support van jou.

Je kind leert door te zetten

Dan komen we gelijk ook bij het volgende punt; je kind leert ook meer door te zetten. Een dansmove wordt immers niet in één dag geleerd. Doorzettingsvermogen is ontzettend belangrijk om iets onder de knie te krijgen. En af en toe mopperen mag natuurlijk, maar met support van de ouders komt je kind er vast wel. Hierdoor merk je gauw genoeg of een hobby dan ook echt bij je kind past.

Leestip: Een hobby kiezen voor je kind; 7 tips

Je kind wordt sociaal vaardiger

Als je kind meedoet aan een teamsport, of bijvoorbeeld naar scouting gaat, dan ontmoet je kind andere kinderen. Bij een teamsport is het ontzettend belangrijk dat je kind leert samen te werken, loyaal te zijn, elkaar te helpen, successen, maar ook tegenslagen met elkaar te delen, maar soms ook zijn eigen ideeën aan de kant te zetten voor het team. Het teamgevoel wordt hierdoor enorm versterkt. Maar ook als je kind kiest voor een individuele sport of voor een muziekinstrument, zal het andere mensen ontmoeten en leert je kind ook om sociaal vaardiger te zijn.

 

 

Het leer omgaan met winnen en verliezen

Doe je wel eens een spelletje met je kind? Oei oei, wat kan een kind dan boos worden als het verliest. Maar als je kind meedoet aan een sport dan zal het toch moeten leren omgaan met verliezen. Maar ook met winnen. Complimenten krijgen kan ook best lastig zijn.

Het maakt je kind zelfverzekerder

Het kan je kind een enorme boost geven als het een doelpunt scoort, als het een liedje op de piano kan spelen, als het een prachtig schilderij aan jou laat zien of als het een succesvol dansoptreden geeft. Een hobby is vaak iets waar je kind goed in is en als het dan ook nog lukt krijgt het meer zelfvertrouwen en wordt het veel zelfverzekerder. En dat kan ook in het dagelijks leven van groot belang zijn!

Een hobby maakt je kind gelukkig

Doen wat je het allerleukst vindt, daar word je toch vrolijk en blij van. Dat geldt ook voor kinderen. Als je doet wat je leuk vindt word je ontspannen en dat werkt nog heel lang door. Zo kan een kind er weer ook beter tegenaan als het naar school gaat.

 

 

 

 

 

Related Articles