You are here: Home » Baby & Kids » Een fietstocht maken met kinderen; 5 tips

Een fietstocht maken met kinderen; 5 tips

door Marieke
Fietstocht

‘Mag ik zelf fietsen?’ Veel kinderen van zo rond de 5 jaar zullen dit regelmatig aan hun ouders vragen. Vooral als ze net zelf kunnen fietsen. Een heuse fietstocht is misschien nog wat teveel gevraagd, maar toch is het leuk om al kleine tochtjes met kinderen te maken. En hoe meer je oefent, hoe langere fietsentochten je op den duur met kinderen kunt gaan maken. In dit artikel geven wij je 5 tips waarmee jouw fietstocht met je kinderen leuk en gezellig wordt en zodat je niet halverwege je kindje moet duwen.

Veiligheid staat voorop

Een goede en veilige fiets; dat is het belangrijkste wat je kind moet hebben voordat je met een fietstocht begint. Een goede fiets draagt ook bij aan de uithoudingsvermogen van je kind.

Laat je kindje niet op een te grote fiets fietsen. Je kind kan dan niet goed bij de trappers en ook als het plots moet stoppen, kunnen de voeten niet goed bij de grond komen waardoor je kind sneller zal vallen. Laat je kind ook niet op een te kleine fiets fietsen. Dat levert al heel snel vermoeide en zere benen op en zal je kindje sneller opgeven. Het beste is als de voetjes zo goed als plat op de grond kunnen.

Goede verlichting is belangrijk als je ook vaak ’s avonds met je kind fietst. Maar denk er ook aan dat het belangrijk is om de verlichting aan te zetten als jij in de winter met je kind naar school fietst zo rond de klok van half 9.

Daarnaast is het ook absoluut een overweging waard om een fietshelm aan te schaffen. Zorg er wel dat deze goed passend is en dat de bandjes op de juiste lengte zijn afgesteld.

Pas je eigen tempo aan

Jij kunt wel tot 20 km per uur fietsen, maar dat gaat het bij je kindje absoluut nog niet worden. Het is belangrijk dat jij je tempo afstemt op het tempo van je kind. Heb je oudere kinderen die wel sneller willen fietsen? Dan kun je afspraken maken wanneer ze moeten stoppen en even op jou moeten wachten. Dan kunnen jij en je jongste kind rustig de weg vervolgen zonder je opgejaagd te voelen door je ouderen kinderen. Zo is iedereen tevreden.

Pas het aantal kilometers aan

Al 10 kilometer fietsen tijdens je eerste fietstocht is wellicht een illusie. Begin klein met een fietstochtje van slechts een enkele kilometer. Bouw dit rustig aan uit. Die 10 kilometer komt dan echt vanzelf. Fiets nooit veel meer als dat je kindje aankan.

Tussenstops

Even onderweg ergens een ijsje halen. Laat je kinderen een kwartiertje spelen in een speeltuin die je onderweg tegenkomt. Neem wat te eten en te drinken mee en nuttig dit onderweg. Of ga zelfs met een picknickmand op stap. Alleen maar fietsen is voor kinderen op den duur best saai. Doe wat leuks onderweg zodat kinderen ook iets hebben om naar uit te kijken.

Kies verschillende routes

Het is echt saai om elke keer hetzelfde rondje te fietsen. Afwisseling is het toverwoord. Kies elke dag een andere route, zo beleef je ook elke dag weer andere dingen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je kinderen betrekt bij het bepalen van een fietsroute. Vraag je kinderen waar ze heen willen, betrek ze bij het uitstippelen van de route. Vraag wat ze onderweg willen doen (zie bovenstaande tip). Kinderen beleven veel meer plezier aan de tocht als ze zelf een bijdrage hebben geleverd in de voorbereiding daarvan. Daarnaast is het ook belangrijk dat je je kinderen actief betreft tijdens de fietstocht. Geef ze een eigen fietscomputer, laat ze helpen bij het zoeken naar knooppunten of paddenstoelen, bekijk onderweg de plattegrond en vraag ze welke kan je uit moet.

Hoe houd jij een fietstocht met kinderen leuk en gezellig?

Leestip: De elektrische fiets; ideaal voor moeder en vaders

 

Related Articles