You are here: Home » Baby & Kids » Een kindvriendelijke tuin; hier let je op!

Een kindvriendelijke tuin; hier let je op!

door Marieke
Kindvriendelijke tuin; hier let je op

Zodra je baby begint te tijgeren en te kruipen gaat het de wereld om zich heen ontdekken. Tijd om jouw huis babyproof te maken. Beveiligingsplaatjes in het stopcontact, er worden traphekjes geplaatst, je plaatst zachte hoekjes op de scherpe punten van de tafel en de vensterbank en je zet alles hoog waar je kindje niet bij mag komen. Maar niet alleen je huis dient babyproof gemaakt te worden, heb je ook al eens aan je tuin gedacht? Want ook in de tuin ligt het gevaar op de loer, zonder dat je er wellicht erg in hebt. In dit artikel geven wij je tips om van jouw tuin een kindvriendelijke tuin te maken.

Tip 1: De vijver

Dit is wellicht de meest voor de hand liggende tip die wij kunnen geven. Iedereen zit het gevaar van een vijver wel in als je kleine kinderen hebt rondlopen in de tuin. Wellicht is de beste optie om de vijver te dempen. Wil je toch de vijver houden? Ook dan zijn er diverse mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een metalen rooster op de vijver leggen. Het is ook een optie om een hekje rond de vijver te plaatsen, maar bedenk wel dat nieuwsgierige en ontdekkende kinderen daar zo overheen kunnen klimmen en dat opletten nog altijd geboden blijft.

Tip 2: Tuinafscheiding

Heb je een haag om je tuin? Controleer dan goed of er niet een gat in de heg zit waar je kindje doorheen kan kruipen. Kleine kindjes hebben echt niet zo’n groot gat nodig om erdoorheen te kunnen. Bij een schutting heb je dat probleem dit zo. Let er wel op dat de poort naar buiten altijd op slot zit als je kindje buiten speelt. Voor je het weet is je kindje daardoor ontsnapt.

Tip 3: Giftige planten

Weet jij welke planten er in je tuin staan, hoe ze heten en of ze giftig zijn of niet? Breng jezelf op de hoogte van alle planten die in je tuin staan. Ken hun namen en zoek op of ze gevaar leveren voor kinderen. Denk ook aan besjes die aan bijvoorbeeld struiken groeien. Vogels vinden ze heerlijk, maar voor mensen vaak levensgevaarlijk. Verwijder de giftige exemplaren uit je tuin.

Tip 4: Doornenstruiken

Rozen zijn prachtig, frambozenstruiken leveren heerlijke frambozen op. Maar aan deze planten en struiken zitten doornen. Als je kind in zo’n plant of struik valt, dan kan het zich behoorlijk bezeren aan de doornen. Er kunnen ook flink wat ‘splinters’ in de huid blijven steken. Au! Denk er goed over na waar in je tuin je een struik of plant met doornen plaatst. Zet deze op een plek waar je kindje er niet goed bij kan.

Tip 5: Gereedschap

Lat jij wel eens gereedschap in je tuin slingeren? Laat dat dan nu verleden tijd zijn en berg al je gereedschap goed en hoop op. Aan gereedschap zit vaak gevaarlijke punten en scherpe randen. Je kind zou zich er behoorlijk mee kunnen bezeren. Ook al je kindje op een stuk gereedschap zou vallen kunnen de gevolgen niet te overzien zijn.

Lees ook: Last van een muggenbeet die jeukt? 7 tips!

Tip 6: Bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen zijn sowieso al niet goed voor het milieu en de natuur. Het verontreinigd vaak de bodem en ook voor vogels, insecten en andere dieren kunnen bestrijdingsmiddelen fataal zijn. Gebruik ze daarom liever niet. En al helemaal niet als je een kindje rond hebt lopen in de tuin. Stel je voor dat je kindje toch onverhoopt een blaadje van bijvoorbeeld een bloem in zijn mond steekt.

Tip 7: Speeltoestellen

In een kindvriendelijke tuin horen natuurlijk speeltoestellen. Er zijn veel speeltoestellen verkrijgbaar. Hartstikke leuk voor je kindje. Als je een glijbaan, schommel, wip of een ander speeltoestelletje koopt, let dan goed op het CE-keurmerk. Als het speeltoestel een keurmerk bevat, dan weet je zeker dat je een veilig en kindvriendelijk exemplaar in je tuin hebt staan. Zet het speeltoestelletje altijd in elkaar volgens de gebruiksaanwijzing en wees jezelf ervan verzekerd dat het goed en stevig zit.

Denk ook aan de ondergrond. Je kindje kan beter op zacht gras vallen, dan op de harde tegels.

Hoe zorg jij voor een kindvriendelijke tuin?

Lees ook: Een moederfiets aanschaffen? Hier let je op!
Lees ook: Je kinderwagen afdekken tegen de zon; zo doe je dat (niet)

Related Articles