You are here: Home » Baby & Kids » Extra foliumzuur tijdens de zwangerschap

Extra foliumzuur tijdens de zwangerschap

door Marieke
Extra foliumzuur tijdens de zwangerschap

Het is raadzaam om in de eerste weken van je zwangerschap foliumzuur te slikken. En omdat je vaak al zwanger bent voordat je het zelf weet, is het verstandig om al foliumzuur te gaan slikken op het moment dat je zwanger wilt worden. Wat foliumzuur precies is en waarom je het nodig hebt, lees je in dit artikel.

Wat is foliumzuur eigenlijk?

Foliumzuur is een ander woord voor vitamine B11. Deze vitamine zit in met name groene groenten, maar ook in vlees, volkorenproducten en in zuivel. Vitamine B11 is nodig voor de groei, de aanmaak van rode en witte bloedcellen en het is ook goed voor de weerstand. Het lichaam zelf maakt geen vitamine B11 aan, dus het is belangrijk dat we voldoende binnenkrijgen via voeding of supplementen.

Daarnaast is vitamine B11 belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kindje. Zwangere vrouwen krijgen geen voldoende vitamine B11 binnen via voedsel. Daarom wordt aangeraden om elke dat 400 mg foliumzuur in te nemen.

  • Immuunsysteem: het zorgt mede voor een goede weerstand.
  • Psychologische functie: het is goed voor de gemoedstoestand, leerprestaties en het geheugen.
  • Vermoeidheid: het helpt om vermoeidheid en moeheid te verminderen.
  • Zwangerschap: en het draagt bij tot de groei van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap.

Extra foliumzuur tijdens zwangerschap

Als je voldoende en gezond eet, dan krijg je genoeg foliumzuur binnen. Zwangere vrouwen krijgen echter niet voldoende binnen via voedsel omdat ze extra foliumzuur nodig hebben. Het is nauwelijks mogelijk om extra vitamine B11 uit voedsel te halen, daarom is het advies om het in de vorm van een supplement in te nemen. Een tabletje heeft als extra voordeel dat het sneller wordt opgenomen in je lichaam, dan wanneer je het uit je voedsel haalt.

Waarom is extra vitamine B11 nodig?

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vorming van het centrale zenuwstelsel van je ongeboren kindje. Daarnaast draagt het ook bij aan de weefselgroei en de vorming van de placenta. Ook verkleint het de kans op een open ruggetje, een open gehemelte of open schedeltje. Een te kort kan er namelijk toe leiden dat de neurale buis niet goed sluit. Deze buis ontwikkelt zich in de eerste weken van de zwangerschap en vormt de basis voor het centrale zenuwstelsel. Van hieruit ontstaan de hersenen en het ruggenmerg. Wanneer de neurale buis niet goed sluit, ontstaat er een defect met als gevolg bijvoorbeeld een open ruggetje, open schedeltje of open gehemelte. De kans dat de aanleg van de neurale buis niet goed verloopt, is heel klein. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de kans nog meer wordt verkleind door extra vitamine B11 te slikken.

Wanneer begin je met foliumzuur?

De neurale buis ontwikkelt zich al vanaf de eerste dag na de bevruchting. Omdat je dan nog niet weet dat je zwanger bent, is het advies om al extra foliumzuur te slikken op het moment dat je zwanger wilt worden. Wanneer je elke dag de aanbevolen hoeveelheid vitamine B11 inneemt is het niet schadelijk voor de gezondheid en het heeft ook geen bijwerkingen tot gevolg. Je kunt het dus net zo lang slikken tot nodig is.

De extra foliumzuur tabletjes blijf je slikken tot de 10e week van je zwangerschap. Vanaf dat moment kun je weer voldoende foliumzuur uit voedsel halen en is het niet meer nodig om extra vitamine B11 in te nemen.

Waar is foliumzuur verkrijgbaar?

Foliumzuurtabletten kun je bij de drogist of apotheek kopen, je hebt er geen recept van de verloskundige of huisarts voor nodig. Kies dan voor tabletjes van 400 mg. Ook in multivitamines zit voldoende foliumzuur, maar check is even op etiketje.

Lees ook: Een kraampakket; wat zit er allemaal in!

Related Articles