You are here: Home » Baby & Kids » Veters strikken; zo leert je kind dat!

Veters strikken; zo leert je kind dat!

door Marieke
Veters strikken, zo leert je kind dat

Vaak is een veterdiploma het eerste diploma dat een kind haalt, meestal in groep 1 of 2. Maar leren veter strikken kan best heel lastig zijn. Toch is het belangrijk dat een kind ongeveer in de kleuterklas leert veters strikken. In dit artikel vertellen wij je wat het beste moment is om het te leren, maar geven wij je ook een stappenplan op welke manier jij je kind het beste kun leren veters strikken.

Een rits of klittenband

Het wordt de kinderen tegenwoordig wel heel makkelijk gemaakt; de meeste schoenen zijn voorzien van een rits of klittenband. Dat neemt niet weg dat kinderen toch het veter strikken onder de knie moeten krijgen. Natuurlijk zijn er ook nog steeds schoenen met veters en daarom is het veter strikken een vaardigheid die kinderen zullen moeten leren.

Wanneer is je kind toe aan veters strikken

De meeste kinderen leren hun veters strikken wanneer ze in groep 1 of groep 2 zitten. Toch is het voor elk kind ook weer anders; er zijn kinderen die het op hun 2e of 3e al kunnen, maar er zijn ook kinderen die het op hun 8e pas onder de knie hebben. En dat is niet erg. Elk kind leert op zijn eigen manier en zijn eigen tijd.

Om te bepalen of je kind toe is aan veters strikken kun je letten op de fijne motoriek. Kan hij bijvoorbeeld al knippen, tekenen of kralen rijgen? Als je ziet dat je kind daar nog moeite mee heeft, dan kun je beter nog even wachten met oefenen met veters strikken. Dat zou alleen maar voor frustratie kunnen zorgen en dan ben je nog veel verder van huis. Als je merkt dat je kind al wel een prima ontwikkelde fijne motoriek heeft, dan zou je de stap kunnen maken met oefenen met veters strikken.  

Je kleuter helpen met veters strikken

Om te oefenen kun je het beste volwassen schoenen gebruiken met wat langere veters. In kinderschoenen zitten vaak nog wat kortere veters waardoor het moeilijker is om te leren strikken. Om het nog overzichtelijker te maken kun je ook gebruik maken van 2 kleuren veters. Dan zie je goed welke veter eronderdoor en welke eroverheen gaat.

Wat van belang is met voordoen is dat je achter of naast je kind gaat zitten. Niet tegenover je kind, dan ziet hij het in spiegelbeeld en wordt het alleen maar lastiger. Er zijn op Youtube tal van versjes en filmpjes te vinden die het allemaal nog leuker en makkelijker maken.

Oefenschoentjes

Ook zijn er speciale oefenschoentjes te koop, waarmee je kunt leren veters strikken. Ook kun je zelf een oefenschoen maken van karton waarin je gaten prikt voor de veter. Deze kun je door je kind zelf laten versieren zodat het allemaal nog leuker wordt.

In 8 stappen je veters strikken

Je kunt met veter strikken oefenen in 8 kleine stapjes:

  1. Leg de ene veter over de andere veter
  2. Haal één veter onder de andere veter door
  3. Trek de veters aan
  4. Je hebt nu een knoop
  5. Maak van één veter een lus
  6. Draai de andere veter eromheen
  7. Duw de veter erdoorheen voor een nieuwe lus
  8. Pak de lussen vast en trek eraan

Veters strikken is best een lastige vaardigheid wat zeker niet in één keer zal lukken. Het is van belang dat je elk stapje wat goed is gegaan complimenteert. Dan zal je kind gemotiveerd blijven om door te gaan met oefenen. Motiveer je kind ook om ermee door te blijven gaan. Als het eenmaal lukt? Wat zal je kind trots zijn! En jij natuurlijk ook!

Lees ook: Speelgoed schoonmaken; handige tips!

Related Articles