You are here: Home » Baby & Kids » Een kruik voor je baby; zo gebruik je die veilig

Een kruik voor je baby; zo gebruik je die veilig

door Marieke
Dit moet je weten over een kruik voor een baby

Je ziet het op elk babyuitzetlijstje staan; een kruik + hoezen voor de kruik. Het is ook een item dat je echt nodig hebt en je zeker moet aanschaffen, het liefst twee stuks. Maar waarom moet je kruiken aanschaffen? En waarom is een hoes voor de kruik zo nodig? En waar moet je op letten bij de aanschaf van een kruik? In dit artikel vertellen wij je er alles over.

Een kruik; waarom heb je die nodig?

Omdat een pasgeboren baby nog niet zo goed zelf zijn lichaamstemperatuur kan regelen, is het van belang om je baby goed warm te houden. Je kleedt je baby warm aan, je doet een mutsje op het hoofdje en je dekt hem goed toe. Soms is dat nog steeds niet genoeg. Een kruik helpt dan om je baby goed op temperatuur te houden. Het is ook belangrijk dat je een pasgeboren baby in de eerste week meerdere keren temperatuurt.

Afhankelijk van het seizoen waarin je baby geboren wordt, kun je een kruik ook meenemen in de kinderwagen. Als het hoogzomer is en het buiten heel warm is, dan hoeft dat natuurlijk niet. Maar is je baby midden in de winter geboren en het vriest dat het kraakt, dan is een lekker warm kruikje wel prettig.

De heetwaterkruik

Een heetwaterkruik is de bekendste kruik voor een baby. Deze kruiken zijn verkrijgbaar in metaal en in kunststof. Beiden zijn prima. Het rubbertje in de dop gaat ongeveer 5 jaar mee. Als je kruik ouder is dan 5 jaar, of als je een kruik tweedehands hebt gekocht en je weet niet precies hoe oud de heetwaterkruik is, schaf dan altijd een nieuwe dop met rubbertje aan. Deze zijn los verkrijgbaar. Een rubbertje dat oud is kun je herkennen aan scheurtjes of als het bol staat. Is de kruik beschadigd, is deze roestig of zitten er deuken in? Gebruik deze dan niet. Ook als het schroefdraad is beschadigd, dan gebruik je de kruik niet.

Hoe vul je een heetwaterkruik

Let op; een heetwaterkruik wordt aan de buitenkant erg warm en is ook voor jou niet meer vast te pakken. Wil je deze vullen, zet dan de kruik onder de kraan en laat het vollopen met heet water. Vervolgens pak je de heetwaterkruik vast met een ovenhandschoen of knoop er een theedoek om en draai vervolgens de dop er heel goed op. Schud goed met een kruik om te controleren of de heetwaterkruik al dan niet lekt. Vervolgens doe je een hoes om de heetwaterkruik die je goed vastknoopt.

Hoe gebruik je een heetwaterkruik

Als je baby een temperatuur heeft tussen de 36.5 en 37.0 graden dan gebruik je één heetwaterkruik. Is de temperatuur van je baby onder de 36.5, gebruik dan twee kruiken. Een heetwaterkruik leg je nooit direct tegen een baby aan, maar altijd een handbreedte van de baby af. Houd er ook altijd een tussenlaag tussen, bijvoorbeeld een plooi van een deken. Leg de heetwaterkruik bij voorkeur aan het voeteneind, en niet bij het hoofdje van de baby. Let ook op de dop; deze leg je van de baby af en niet naar de baby toe. Daarmee voorkom je brandwonden mocht de kruik toch onverhoopt gaan lekken.

Blijf altijd goed de temperatuur van je baby controleren bij gebruik van een heetwaterkruik. Voel je dat je baby het warm krijgt of klam wordt? Verwijder dan de heetwaterkruik direct.

Andere soorten kruiken

Een elektrische kruik warm je op door een stekker in het stopcontact te steken. Het duurt ongeveer 10 minuutjes voordat deze warm is. Het voordeel is dat deze nooit lekt. Het nadeel is dat de elektrische kruik veel sneller afkoelt. Een kersenpittenzak warm je op in de magnetron. Deze gebruik je alleen om het bedje op te warmen. Zodra je de baby in het wiegje legt moet je de zak er weer uit halen in verband met risico op wiegendood. Een gelkruik verwarm je ook in de magnetron. Doordat deze kruik erg snel afkoelt, is het alleen geschikt voor het verwarmen van het bedje. Een rubberen kruik is per definitie niet geschikt.

Lees ook: Je kinderwagen afdekken tegen de zon; zo doe je dat (niet)
Lees ook: De overstap van ledikant naar bed; zo pak je dat aan

Related Articles