You are here: Home » Baby & Kids » Wat betekent de Apgar-score?

Wat betekent de Apgar-score?

door Marieke
Apgar-score

Heeft je baby de bevalling goed doorstaan? Om dat te bepalen wordt er meteen na de bevalling een testje bij je baby afgenomen. Een test waarbij de Apgar-score wordt bepaald. Deze score geeft aan of je baby de bevalling goed heeft doorstaan en of alles goed gaat met je baby. Wat de Apgar-score precies inhoud, op welke onderdelen er worden getest en wat er gedaan wordt met de score vertellen wij je allemaal in dit artiktel.

Waar komt de naam Apgar-score vandaan?

De Apgar-score stamt uit het jaar 1952 en is bedacht door Virginia Apgar. Virginia Apgar was in dit tijd een Amerikaanse arts. Bij elke letter van haar achternaam bedacht zij een onderdeel waarop de baby na de bevalling goed moet scoren;

  • Appearence
  • Pulse
  • Grimace
  • Activity
  • Respiration

Wat deze termen precies betekenen leggen we hieronder verder uit.

De onderdelen van de Apgar-score

Als je baby net geboren is wordt het tot 3x toe beoordeeld. De eerste keer is al na 1 minuut. Na 5 minuten wordt de test herhaald en na 10 minuten nog eens. Er wordt naar 5 belangrijke aspecten gekeken waarvoor je baby 0, 1 of 2 punten kan scoren. In totaal kan je baby dus 10 punten scoren. De ademhaling en de hartslag zijn daarbij het belangrijkst.

Appearance = Huidskleur:
0 = Bleek of helemaal blauw
1 = Blauwe handen en voeten
2 = Helemaal roze van kleur

Pulse = Hartslag:
0 = Geen hartslag
1 = Hartslag minder dan 100 slagen per minuut
2 = Hartslag meer dan 100 slagen per minuut

Grimace = Reactie op prikkel:
0 = Geen reactie
1 = Bewegen, maar niet huilen
2 = Huilen

Activity = Spierspanning:
0 = Slap
1 = Matige spierspanning
2 = Goede spierspanning

Respiration = Ademhaling:
0 = Geen ademhaling
1 = Onregelmatige ademhaling
2 = Goed doorhuilen

De betekenis van de score

Na de eerste test na 1 minuut, halen de meeste baby’s nog geen score van 10. Vaak heeft het nog wat blauwe handjes of voetjes. Een score tussen de 7 en 10 is prima en wil zeggen dat het goed gaat met je baby. Als de score tussen de 4 en 6 is, dan heeft je baby het duidelijk moeilijk gehad tijdens de bevalling. Je baby heeft dan wat extra zorg en ondersteuning nodig. Vaak is de score na enkele minuten alweer wat hoger. Is de score nog geen 4 punten, dan zijn er ernstige problemen en moet er direct worden ingegrepen en wordt de kinderarts erbij gehaald. Als je baby thuis is geboren dan zal de verloskundige direct contact opnemen met het ziekenhuis.

De drie belangrijkste oorzaken van een lage Apgar-score zijn:

  • Problematische bevalling
  • Keizersnede
  • Premature geboorte

Als de eerste score nog niet zo hoog is, dan is dat nog niet meteen een reden tot ongerustheid. Niet alleen jij, maar ook je baby heeft de tijd nodig om bij te komen van de bevalling. Het betekent niet meteen dat er iets ernstigs aan de hand is. Daarom is het belangrijk dat de test na 5 en na 10 minuten nog eens wordt herhaald. Als een baby dan sterk vooruit gaat, dan wordt hij anders beoordeeld dan een baby die maar heel langzaam vooruitgaat. Als de score helemaal niet of maar traag vooruit gaat, dan kan er alsnog een kinderarts worden bijgeroepen.

Lees ook: Babykamer inrichten: hier moet je op letten

De betrouwbaarheid van deze methode

De Apgar-score is een snelle en eenvoudige manier om inzicht te krijgen in de toestand van je baby vlak na de geboorte. Bovendien kan het overal worden toegepast. Je kunt aan een baby direct zien hoe hij de bevalling heeft doorstaan en of het al dan niet extra zorg nodig heeft. Toch kleven er een aantal nadelen aan deze manier. In de eerste plaats is de score wel een beetje afhankelijk van de verloskundige die de bevalling begeleidt. Waar de één een 7 zal geven, vindt de ander het een 8. Daarnaast zijn de 5 onderdelen niet onafhankelijk van elkaar. En als laatste nadeel; als de moeder veel aandacht nodig heeft na de bevalling, dan kan er minder aandacht zijn voor het op de juiste manier van het bepalen van de Apgar-score bij je baby.

Bewaar de score

In veel gevallen zal de verloskundige of gynaecoloog de Apgar-score ergens noteren en bewaren. Ook voor jou is het van belang om de Apgar-score te weten. Mochten er later nog problemen voordoen, dan kan er worden gevraagd naar deze score.

Lees ook: Kraamzorg aanvragen; 7 veelgestelde vragen
Lees ook: Een babynaam kiezen; hier houd je rekening mee!

Related Articles