You are here: Home » Baby & Kids » Je kind leren knippen; tips en een stappenplan

Je kind leren knippen; tips en een stappenplan

door Marieke
Leren knippen; zo doe je dat!

Als je peuter ongeveer 2 jaar is, dan kan het leren knippen. Leren knippen is een wezenlijk onderdeel van de fijne motoriek, die nog volop in ontwikkeling is. Knippen gaat niet vanzelf, dat is een beweging die echt geleerd moet worden. In dit artikel geven wij je een aantal tips en een stappenplan hoe jij je peuter het beste kunt leren knippen.

Een goede schaar

Een goede schaar is belangrijk om te leren knippen. Niets is zo frustrerend als een schaar die te bot is en het papier niet doorknipt maar laat dubbelklappen. Kies wel voor schaar met een stompe punt. Wel zo veilig.

Is je kind linkshandig, koop dan een linkshandige schaar. Rechtshandige kinderen gebruiken een rechtshandige schaar.

Ook het juiste papier is van belang om te leren knippen. Papier wat te dun is knopt niet prettig, maar als het papier veel te dik is, dan kom je er niet doorheen is frustreert het mateloos. Je kunt ook andere materialen laten doorknippen. Neem bijvoorbeeld een rietje, laat het in stukjes knippen en rijg er latere een ketting van. Dan heb je meteen een leuke doelgerichte activiteit.

Kracht in de handen

Een peuter heeft voldoende kracht in de handen nodig om goed te leren knippen. Dit kun je voor die tijd al goed oefenen zónder schaar. Wat je dan kunt doen is een kind was op laten hangen, bijvoorbeeld de poppenkleertjes, en daarbij gebruik maken van echte wasknijpers. Ook het spelen met een waterpistool is een goede om meer kracht in de handen te krijgen en de open- en dichtbeweging te oefenen. Je kunt ook je kind haar laten maken van klei door middel van een knoflookpers of met een grote pincet wat materialen op laten pakken.

Zo houd je een schaar vast

  1. Maak van je hand een pistooltje
  2. Je duim steek je in het bovenste dat
  3. Je wijs- en middelvinger steek je door het andere gat.
  4. En zo kun je goed de knipbeweging maken.

Lees ook 12 redenen waar knutselen goed voor de ontwikkeling is

Knippen

Experimenteren

Vervolgens is het van belang dat je je peuter laat experimenten met een schaar. Geef hem een kinderschaar, een vel papier en knippen maar. Zo leert je kind al hoe het is om een schaar in handen te houden en het gevoel te krijgen hoe een schaar reageert.

Eén knipje

Daarna kun je je kind een gerichte opdracht geven. Kies wel voor een opdracht waarbij je kind met één knipje iets kan doorknippen. Zo kun je bijvoorbeeld, zoals wij hierboven al vermelden, een rietje in stukjes laten knippen en daar een ketting van maken. Ook kun je een strookje papier gegeven en er stukjes van laten maken.

Rechte lijn

De volgende stap is het leren knippen van een rechte lijn. Teken een rechte lijn op het papier en laat je kind over deze lijn knippen. Dat zal in het begin nog lastig zijn en ze zullen flink van de lijn afwijken. Maar oefening baart kunst.

In het begin zal het ook nog lastig zijn om de schaar omhoog te halen voordat deze weer helemaal dicht is. Daarmee voorkom je hakkelige randen en krijg je meer vloeiende lijnen.

Vormen

Daarna kun je beginnen met het knippen van vormen. Een vierkantje knipt weer heel anders dan een driehoek en een driehoek weer anders dan een rondje. Maak de figuren niet te klein.

Succes met leren knippen!

Lees ook: Het recept voor bellenblaas
Lees ook: 5 activiteiten om je kind binnenshuis te vermaken

Related Articles