You are here: Home » Baby & Kids » Meer drinken; tips voor volwassenen en voor kinderen

Meer drinken; tips voor volwassenen en voor kinderen

door Marieke
Meer drinken

Iedereen weet dat het belangrijk is om voldoende te drinken. Maar veel mensen vinden meer drinken moeilijk. Je merkt dat mensen het keer op keer voornemen, het lukt een paar dagen, maar vervolgens schiet het er toch weer bij in. En als jij het zelf al lastig vindt om genoeg water binnen te krijgen, hoe lastig is het dan voor kinderen om voldoende te drinken. In dit artikel delen wij je een aantal tips hoe jij ervoor kunt zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt, maar ook dat je kind(eren) meer drinken.

Hoeveel vocht heb je nodig?

Een volwassene heeft ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van drinken. Hoeveel vocht je exact nodig hebt hangt af van een aantal factoren zoals je leeftijd, temperatuur, inspanning en je gezondheidstoestand. Een vrouw die borstvoeding geeft heeft bijvoorbeeld meer vocht nodig. Deze 1,5 tot 2,0 liter is inclusief koffie, thee en melkproducten. Op sommige momenten is het verstandig om meer te drinken, zoals bij warm weer of wanneer je intensief sport.

Kinderen van 4-8 jaar hebben ongeveer 1,3 liter per dag aan vocht nodig. Voor kinderen tussen de 9 en 13 jaar ligt dat rond de 1,4 liter water per dag. Vanaf 14 jaar hebben kinderen ongeveer evenveel vocht nodig als een volwassenen.

Tips om meer vocht binnen te krijgen

Omdat veel mensen het lastig vinden om genoeg vocht binnen te krijgen, geven wij je een aantal tips op welke manieren je dit kunt aanpakken. Als eerste geven we een aantal tips voor jezelf.

1 | Wat drink je al?

Wat drink je standaard al op een dag? Veel mensen nemen op vaste tijdens een kop koffie of thee. In de avond drinken veel mensen nog een glas sap of frisdrank. Tijdens het eten drinken veel mensen een kop thee of een glas melk. Zet alles wat je al drinkt voor jezelf op een rij en reken uit hoeveel vocht je daarmee binnenkrijgt. Hoeveel milliliter kan er in een theeglas, in een koffiekopje of in een drinkglas? Reken uit hoeveel vocht je daar al mee binnenkrijgt. Je zult zien dat je al een aardig eind op weg bent.

2 | Creëer een routine

Het is bij veel dingen zo, maar ook bij meer drinken kan het belangrijk zijn om een routine te hebben. Drink bijvoorbeeld meteen een glas water wanneer je uit bed komt. Of, als je staat te wachten totdat de koffie is doorgelopen drink je ondertussen een glas water. Of wanneer je naar het toilet bent geweest drink je standaard een glas water. Zo heb je altijd een aantal momentjes op een dag wat je eraan herinnert om te drinken.  

3 | Varieer

Alleen maar water kan op den duur best saai zijn. Maar het is niet verstandig om altijd naar een fles frisdrank of een pak sap te grijpen. Bedenk voor jezelf manieren om te variëren. Zo kun je bijvoorbeeld elke avond een kan fruitwater klaarmaken voor de volgende dag. Je kunt steeds ander fruit toevoegen zodat je elke dag opnieuw een ander smaakje hebt. We noemen een aantal ideeën:

 • Schijfje limoen of citroen met een takje munt
 • Aardbeien en basilicumblaadjes
 • Verse gember met ananas
 • Komkommer met citroen, gember en munt
 • Watermeloen met munt
 • Sinaasappel en koriander
 • Citrusvruchten
 • Frambozen en andere bosvruchten
 • Mango en kokos
 • Appel en kaneel
 • Blauwe bessen en lavendel

Ook kun je bijvoorbeeld een scheutje limonade toevoegen. Kies dan wel voor limonade met 0% toegevoegd suiker. Of kies eens voor een afgekoelde thee? Bijvoorbeeld een witte thee met sinaasappel of citroensmaak.

4 | Zorg altijd dat je een fles water bij je hebt

Ga je op pad? Neem dan altijd een flesje drinken mee. Veelal hebben deze flesjes een inhoud van 0,5 liter. Ga je ergens naar het toilet of ben je bij iemand thuis? Vergeet niet om het flesje dan weer te vullen als je aan de terugreis begint.

Lees ook: Wat kun je het beste eten en drinken bij warm weer

Kinderen en meer drinken

Ook voor kinderen is het van belang om voldoende te drinken. Ga voor je kinderen na hoeveel ze per dag drinken. Veelal is dat bij elke maaltijd een beker, op school tijdens de pauze en na schooltijd. Dit is bij lange na niet genoeg en je zult extra momenten moeten creëren om je kinderen meer drinken binnen te laten krijgen. Wij geven tips.

1 | Grotere glazen of bekers

Als je kindje nog een peuter is geef je je kindje vaak een wat kleinere beker. Deze vul je niet tot de rand, maar tot halverwege vanwege knoeigevaar. Deze gewoonte kan erin slijten. Stap op tijd over naar een groot glas of beker. Hoe groter het glas, hoe meer vocht je kindje in één keer binnen krijgt.

2 | Creëer vaste momenten

Waar volwassenen in de avond nog twee koppen koffie of thee en een glas van een andere drank drinken, liggen je kinderen al vroeg in de avond op bed. Voor hen is de dag dus korter en hebben ze minder momenten om te drinken. Deze momenten zul jij extra moeten toevoegen. Tandenpoetsen? Je drinkt daar meteen een hele beker water bij. Schroom ook niet om het glas een tweede keer te vullen tijdens de maaltijd. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een kan met (fruit)water op tafel zetten. Als je het water bij de hand hebt, dan wordt er vaak een tweede keer bijgeschonken.

3 | Verstop het vocht

In zomerfruit zit veel vocht. Denk aan komkommer, meloen, aardbeien, enz. Een waterijsje zullen veel kinderen ook niet afslaan. Of serveer eens een kop soep als voorgerecht? Ook met het eten van soep krijg je veel vocht binnen.

4 | Zet een watertap op het aanrecht

Vul een watertap met water en limonade of met fruit. Laat de kinderen zelf het recept voor het water bedenken. Als ze het zelf hebben bedacht zullen ze ook sneller geneigd zijn nog een keer een beker te tappen. Of maak er eens een ‘cocktail’ van? Schijfje komkommer op de rand van het glas, een rietje, en het feest is helemaal compleet.

Hoe zorg jij ervoor dat je meer drinkt op een dag?

Lees ook: De lekkerste ijsjes maak je zelf; 4 recepten
Lees ook: Zwanger; dit kun je beter niet eten en drinken

Related Articles