You are here: Home » Zakelijk » Werken als freelancer: 8 voordelen

Werken als freelancer: 8 voordelen

door Jaro
voordelen-freelancer-blogo-2

Steeds meer mensen kiezen ervoor om aan de slag de gaan als zelfstandig ondernemer. Wat zijn de voordelen voor een freelancer? Hieronder de voordelen van werken als freelancer!

Voordelen freelancer

De meerderheid van de mensen werkt in loondienst. Dit biedt zekerheid en je weet waar je aan toe bent. Na de economische crisis van een aantal jaar terug, besluiten steeds meer mensen om als zzp’er te werken. Wij hebben hieronder de voordelen van zzp tov loondienst op een rijtje gezet!

voordelen-freelancer-blogo

1 Flexibiliteit

Als freelancer bepaal je voor het grootste gedeelte zelf je werkschema. Ben jij een avondmens? Dan hoef je als freelancer niet vroeg op te staan, maar plan je simpelweg je werkuren in de avond. Ook in geval van nood, denk bijvoorbeeld aan een ziek familielid of een andere privékwestie, kun je eenvoudig je schema omgooien om er voor die persoon te zijn.

2 Locatieonafhankelijk

Naast flexibele werkuren, ben je als freelancer vaak ook locatieonafhankelijk. Je kunt vaak werken waar je maar wilt. Denk bijvoorbeeld aan werken vanuit huis, maar er zijn ook steeds meer mensen die reizend werken als Digital Nomad. Zo kun je de wereld verkennen, terwijl je aan je onderneming werkt.

3. Minder eentonig

Wanneer je in loondienst werkt van 9 tot 5, dan kan dit voor sommige mensen te weinig prikkels geven. Elke dag hetzelfde liedje en weinig spanning. Als freelancer heb je hier minder last van. In plaats van een vast contract, werk je aan verschillende opdrachten voor verschillende opdrachtgevers. Is een opdracht niet zo leuk? Dan kun je er in de toekomst voor kiezen om dit soort opdrachten niet meer aan te nemen. Je bent je eigen baas, dus jij beslist!

4. Je kunt meer verdienen

Dit is geen garantie, maar over het algemeen kun je als zzp’er meer verdienen dan een werknemer in dezelfde branche die in loondienst werkt. Hoe komt dit? Dat komt omdat je als freelancer zelf je uurtarief kunt bepalen. Als beginnende zzp’er zul je wellicht minder verdienen, maar zodra je je gaat specialiseren, kan het snel gaan. Ook kun je natuurlijk zelf kiezen om bijvoorbeeld 50 uur per week te werken, iets wat in loondienst vaak niet mogelijk is. Als laatste zijn er ook nog fiscale voordelen voor zzp’ers, welke ook bijdragen aan een relatief hoger inkomen.

5. Je leert veel meer

Dit is niet een voordeel dat direct bij je opkomt, maar als freelancer leer je over het algemeen veel meer dan iemand die in loondienst werkt. Op professioneel vlak dan. Zo moet je als freelancer je eigen website ontwikkelen (of laten ontwikkelen) en beheren, moet je je verdiepen in (online) marketing, ben je bezig met klantenbinding en je moet je administratie en boekhouding bijhouden. Allemaal dingen die je niet hoeft te doen wanneer je in loondienst werkt.

6. Je doet wat je leuk vindt

Elke baan heeft pluspunten en minpunten. Als freelancer heb je echter de mogelijkheid om ervoor te kiezen alleen de leuke dingen te doen. Wanneer een klus je niet aanstaat, hoef je deze niet aan te nemen. Veel freelancers hebben van een hobby hun beroep gemaakt. Veel beter ga je het niet krijgen!

7. Je bent productiever

Wanneer je van 9 tot 5 op kantoor zit, dan is er altijd wel een moment waarop je een dipje in productiviteit ervaart. Je moet echter toch op werk blijven, aangezien je een contract hebt voor een bepaald aantal uren. Als freelancer kun je op deze momenten kiezen om wat anders te doen. Na een flinke pauze ben je wellicht nog productiever en zul je dus meer werk verzetten in een kortere tijd.

8. Geen reistijden (en kosten)

Een groot deel van de freelancers werkt vanuit huis. Dit betekent dus dat je dagelijks behoorlijk wat tijd (en ergernissen) bespaart, omdat je niet met de auto of het openbaar vervoer naar je werk moet. Een ander deel van de zzp’ers werkt vanuit een kantoor, maar aangezien zij ook flexibele werktijden hebben, kunnen zij de drukke reisperiodes eenvoudig vermijden.

Zo, dit waren de voordelen van werken als Freelancer. Zijn we nog dingen vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Related Articles