You are here: Home » Baby & Kids » Een moederfiets aanschaffen? Hier let je op!

Een moederfiets aanschaffen? Hier let je op!

door Marieke
Moederfiets met kindje achterop

Stevig en stabiel; dat zijn twee kenmerken als je het hebt over een moederfiets, oftewel mamafiets. Als je kleine kinderen hebt die je wilt meenemen voor- of achterop je fiets dan is zo’n supermamafiets het overwegen waard. In dit artikel vertellen wij je meer over de eigenschappen van zo’n moederfiets en waar je op moet letten als je zo’n speciale fiets aanschaft.

Wat is een mamafiets nu precies?

Mamafiets of moederfiets zijn twee verschillende woorden voor hetzelfde. Een mamafiets is speciaal gemaakt om kleine kinderen mee te kunnen nemen op je fiets. Er is meer ruimte om het fietsstoeltje te monteren, de fiets heeft een lagere instap en is een stuk steviger en stabieler dan een damesfiets. En daarmee is een mamafiets veel veiliger voor jou en je kindje dan een gewone damesfiets.

De belangrijkste verschillen

De belangrijkste verschillen zit ‘m dus in het stuur, de instap en de bagagedrager.

Het stuur

Zodra je kindje kan zitten mag het mee op de fiets, in een zitje voorop. Het stuur van een mamafiets is extra breed zodat je er heel makkelijk een zitje aan kunt bevestigen, maar jij ook nog genoeg ruimte hebt om het stuur vast te kunnen houden. De stuur is ook robuuster en steviger, want het heeft natuurlijk best wel wat gewicht te dragen. Daarnaast zit er ook iets meer ruimte tussen het zadel en het stuur zodat je er ook nog makkelijk tussen past. Dit is van groot belang voor als je plots moet remmen en afstappen. Tussen het zadel in het voorzitje is er nog genoeg ruimte om makkelijk op of af te stappen.

Lage opstap

Een kind aan het stuur, en misschien ook nog wel een achterop, betekent dat een fiets best wel zwaar wordt. Daarom moet jij veilig kunnen opstappen en een lage instap helpt daarbij. Daarnaast is een mamafiets vaak ook voorzien van een dubbele standaard, die extra stevig is uitgevoerd. Zo blijft de fiets goed en stevig staan zonder dat het topzwaar wordt.

Bagagedrager

De bagagedrager van een moederfiets is steviger uitgevoerd dan een bagagedrager van een normale fiets. Daardoor kun je veilig je kindje achterop vervoeren, maar ook nog een fietstas met boodschappen aan de bagagedrager bevestigen.

Waar kun je nog meer op letten?

De drie bovengenoemde punten zijn de belangrijkste verschillen als je een gewone fiets vergelijkt met een mamafiets. Er zijn nog een aantal punten waar je op kunt letten bij de aanschaf van een mamafiets.

Zo kan een mamafiets ook een stuurslot hebben. Hierdoor kan een fiets stevig en stabiel blijven staan zonder dat het stuur, waar je kindje in het zitje aan zit, alle kanten op wiebelt. (Met alle gevolgen van dien). Vergeet niet het stuur weer van het slot af te halen als je weer gaat fietsen.

Meerdere versnellingen kan ook best prettig zijn als je samen met je kindje gaat fietsen. Met een extra passagier weeg je een behoorlijk stuk zwaarder en fiets je niet zomaar even 1, 2, 3 weg.

Wil je helemaal slim doen? Dan kun je ook kiezen voor een speciale mama e-bike.

Lees ook: De elektrische fiets, ideaal voor moeders én vaders

Proefrit

Heb je een mamafiets gevonden die jij mooi vindt? Maak dan eerst een proefritje en neem je kindje mee op de fiets. Zo ervaar jij ook daadwerkelijk of het de fiets is van jouw dromen en waar je urenlang met je kleintje op zou kunnen fietsen.

Waar let je op bij het gebruik van een mamafiets

Fietsen met een mamafiets en met kinderen voor- of achterop is toch even anders dan fietsen op een gewone fiets. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten.

Draaicirkel: Als je een kindje voorop hebt, heb je een grotere draaicirkel. Je moet de bochten ruimer nemen dan je gewend bent.
Langere remweg: Hoe zwaarder je beladen bent, hoe langere remweg je hebt. Rem dus op tijd als je een kruising nadert.
Veiligheid van je kindje gaat boven alles: Laat je kindje nooit los in het stoeltje zitten zonder eerst de gordels vast te maken. Als je je kindje in het stoeltje zet, maak dan meteen de gordels vast. Laat je niet afleiden. Wees jezelf ervan verzekerd dat de gordels ook echt goed vast zitten als je gaat fietsen.
Neem een hydrofiele doek mee: Regen? Niet is zo vervelend voor je kindje om in een nat stoeltje te zitten. Neem een hydrofiele doek mee. Neemt weinig ruimte in beslag, maar absorbeert vocht ontzettend goed en droogt het stoeltje, maar ook jouw zadel perfect.

Geniet!

Gefeliciteerd met je prachtige mamafiets waarmee je met trots flinke fietstochten met je kleintje kunt maken! Veel veilige kilometers gewenst en geniet!

Lees ook: Je kind veilig in de auto | 5 tips
Lees ook: Een fietstocht maken met kinderen; 5 tips

 

Related Articles